Hardware | Intel | Procesory

Nové osmijádro Core i9-9900K poběží až na 5 GHz. Intel vyřešil přehřívání pájeným spojem

Intel u svého nejvýkonnějšího osmijádrového procesoru Core i9-9900K použije pájený spoj mezi čipem a rozvaděčem tepla (IHS). Díky této zdánlivé maličkosti bude schopen navýšit takty v maximálním turbu až na 5 GHz, a to pro dvě jádra, upozornila redakce golem.de. Procesor tak překoná i nynější výroční procesor Core i7-8086K, který disponuje stejným maximálním taktem, ale jenom na jednom jádře.

135685-169641-169640_rc.jpg

Výroční procesor Intel Core i7-8086K jsem měl možnost nyní testovat a recenzi najdete v posledním čísle Computeru. Narazil jsem u něj na velké problémy ohledně teplot při přetaktování. Procesor přitom značně brzdí nekvalitní pasta mezi čipem a IHS.

Poté co jsem odstranil IHS a nanesl mnohem kvalitnější pastu, dosáhl jsem snížení teplot o 30°C a maximální takt jsem posunul o 300 MHz výše. Pokud by tedy Intel použil pastu i u modelu i9-9900K nebyl by zřejmě schopen provozovat tento osmijádrový procesor na tak vysokých taktech a ten by se s největší pravděpodobností přehříval i s nejlepšími AiO vodními chladiči na trhu.

Pájené spojení není ničím novým, Intel ho použil už u některých dřívějších čipů. Smutná zpráva ale je, že pájku Intel teď použije jenom u modelu s osmi jádry. U ostatních zůstane stávající a méně efektivní teplovodivá pasta.

Diskuze (55) Další článek: Noční můra taxikářů je tady: Autonomní auta bez řidičů začnou ve Phoenixu vozit hotelové hosty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,