Procesory | AMD | Superpočítače

Nový 64jádrový procesor AMD EPYC pokořil další výkonnostní rekordy. Už jich má přes 100

AMD již dříve nabízelo dva modely 64jádrových procesorů EPYC, a to konkrétně EPYC Rome 7702 a 7742, které mají základní frekvence 2 GHz a 2,25 GHz, přičemž jejich TDP je 200 W, respektive 225 W. S novým modelem EPYC Rome 7H12 ale AMD opět posouvá hranice maximálního výkonu v rámci jediného procesoru.

AMD EPYC Rome 7H12 má sice rovněž 64 jader, které zvládnou najednou zpracovat až 128 vláken, ale základní frekvence je 2,6 GHz a boost až 3,3 GHz. Velikost L3 cache paměti je 256 MB ale TDP je pochopitelně vyšší - 280 W. Nelze se tak divit tomu, že čip už vyžaduje vodní chlazení.

Do serverů a superpočítačů

Výrobce serverů a superpočítačů Atos představil nové řešení Bullsequana XH2000, které podporuje právě tento nový čip od AMD. V jednom racku se nachází 32 bladů velikosti 1U. Výkon jednoho procesoru je přitom vysokých 4,2 TFLOPS, což je o 11 % více, než u modelu EPYC 7742.

K více než stovce nových rekordů tohoto procesoru zveřejnil Atos i vlastní měření v benchmarcích SPEC, kde bylo opět dosaženo nových světových rekordů. Nezapomnělo se ale ani na efektivitu, která je sice u nejvýkonnějšího modelu horší, než u níže taktovaných procesorů EPYC, ale dle vyjádření má nejvyšší model nejlepší TCO (Total Cost of Ownership) vůči k výkonu, který poskytuje.

Vzhledem k tomu ho lze očekávat u těch nejvýkonnějších serverů a superpočítačů, kde poměr celkové ceny proti výkonu hraje velkou roli.

Diskuze (23) Další článek: Do Windows 10 se chystá Swift Pair, rychlé připojování zařízení přes bluetooth

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,