Nový byznys VMwaru se prý v Česku extrémně ujal

Většinu byznysu VMwaru v Česku už netvoří tradiční virtualizace. Více než 60 procenty se na něm podílí cloudové technologie. A pomalu se blíží i virtuální počítače.

VMware v Česku stále roste ve vysokých dvouciferných číslech a stal se ve svém oboru zlatým standardem, podobně jako v sítích Cisco. V rozhovoru pro Connect.cz to říká šéf zdejší pobočky Michal Stachník. „Letos zažíváme extrémně úspěšný rok.“

VMware v několika letech obsadil velkou část trhu s virtualizací serverů, což je základ, na kterém nyní staví nový byznys. „Prodej licencí na tradiční virtualizační software už by nás rozhodně neuživil,“ opakuje Stachník svá dřívější slova.

Desetičlenná tuzemská pobočka VMwaru se proto začala více soustředit na prodej nových produktů, tedy těch, které pokračují nad tradiční virtualizaci. Překlopení byznysu se údajně daří. „Za posledních 18 měsíců se náš byznys výrazně překlopil od tradiční virtualizace k jiným oblastem, konkrétně cloudu a takzvanému end-user computingu,“ popisuje Stachník.

Nový byznys je ve většině

Nový typ byznysu podle jeho slov tvoří už 61 procent obratu společnosti v Česku. Zní to logicky. Mnoho firem už má virtualizaci za sebou a teď hledají cesty, jak dál. Nad virtualizací lze stavět vlastní privátní cloudy, případně udělat krok k větší automatizaci správy, nasazování a podobně. „Největší část z oněch 61 procent určitě tvoří privátní cloud,“ počítá Stachník.

Klepněte pro větší obrázek
Na virtualizovaných základech stavíme nový byznys.

Další příval peněz lze očekávat z nových nastupujících trendů. VMware postupně vybudoval koncept takzvaných softwarově definovaných datových center. V podstatě jde o to aplikovat virtualizaci nejenom na servery, ale také na storage systémy a síťové technologie (SDN).

Firma začala celý koncept více propagovat na podzim loňského roku, kdy se o něj začali zajímat i čeští zákazníci. O virtualizaci úložných systémů projevili zájem v podstatě hned, u sítí ale takové okamžité nadšení nezafungovalo. Podle Stachníka už se ale i to posunulo.

„Nevím, jestli je to potřebou, nebo módou, ale velké firmy v Česku začínají mít SDN mezi prioritami. Aktuálně máme rozjednaných 11 významných obchodních případů a věřím, že ještě letos alespoň tři postoupí do fáze realizace,“ vzkazuje Michal Stachník.

OpenStacku, který v podstatě umí stavět cloudy a virtuální jednotky podobně, jako VMware, ovšem s tím rozdílem, že je zdarma, se Stachník příliš nebojí. „VMware je v Česku standard a na OpenStack jako soupeře zatím nenarážíme. Samozřejmě ale soupeře nepodceňuje. Jakmile bychom s podceňováním začali, byl by to náš konec.“ Na OpenStacku u nás příliš projektů zatím skutečně neběží. Velkou instalací je Technologické centrum Písek a uvažují o něm také České Radiokomunikace.

Virtuální počítače jsou tu. Teď už doopravdy

VMware už před několika měsíci přišel také s vlastním veřejným cloudem. Už tedy neprodává pouze software pro jejich budování, ale sám takové řešení provozuje. Jeho vCloud Hybrid Service zaznamenává solidní úspěch. „Celosvětové kapacity už máme v podstatě vyprodány a aktuálně budujeme nová datová centra, například v Německu či Velké Británii,“ říká Stachník.

 

Kapacity cloudu máme ve světě vyprodané, stavíme další datacentra.

 

V Česku na veřejný cloud jde VMware přes partnery. Nakonec si nevybral pouze jednoho provozovatele, ale spolupracuje s několika. Zákazníci si u VMwaru například mohou koupit cloudové kredity, které pak lze čerpat v podstatě kdekoliv. „V Čechách začal náš cloud rezonovat,“ usmívá se Stachník.

VMware koncem loňského roku v rámci cloudu vstoupil také do dlouho omílaného byznysu – doručování virtuálních počítačů na dálku za pravidelný poplatek. Jde o onu sekci „end-user computingu“, kterou firma začala posilovat po příchodu Sanjaye Poonena za SAPu. Poonen koupil společnost Desktone a mimo jiné se dohodl s Googlem, že přes technologie VMware bude možné doručovat virtuální Windows aplikace do Chrome OS.

Takzvaný DaaS (desktop-as-a-service) byznys v Česku prozatím tolik žhavým zbožím není a na trh se v případě VMwaru teprve chystá. Celkově se ale evidentně začíná něco dít, do stejné oblasti totiž vstoupil například rozpínající se Amazon. Prodejní strategií VMwaru na tuzemském trhu bude nabízet virtuální počítače jako doplněk. Například když někdo potřebuje nárazově několik počítačů a nechce kvůli tomu kupovat nové. Pronájem virtuálního stroje vyjde na 50 dolarů za měsíc.

„Po létech mluvení o tom už skutečně dozrál čas a přehoupli jsme se přes nejtěžší období. Letošní rok bude z pohledu virtuálních desktopů úspěšný,“ uzavírá Stachník.

Diskuze (4) Další článek: Google začal v Česku prodávat filmy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,