NÚKIB varuje před videochatem Zoom. Přidávají se i další země

Jak už tom ubývá, pokud relativně malá služba během několika týdnů neuvěřitelným způsobem vyroste, začnou se objevovat problémy, které v minulosti nikdo neřešil. Aktuálně se to týká amerického telekonferenčního Zoomu, o jehož lapáliích jsme na Živě.cz psali už několikrát.

Doposud na některé zranitelnosti Zoomu upozorňovali především bezpečnostní experti ze soukromého sektoru, postupně se ale přidávají i vládní agentury jak z USA, tak ze zbytku světa.

Aktuálně dostal Zoom stopku u státních zaměstnanců na Tchaj-wanu, varuje před ním ale i český NÚKIB, respektive jeho výkonná sekce NCKB, a už dříve i některé instituce v zámoří.

 

„Doporučujeme důrazně zvážit případné použití služby ke komunikaci obsahující citlivé informace,“ píše NÚKIB

 

Chyb je hned několik počínaje neoprávněným vstupem do cizích hovorů (zoombombing), bezpečnostních zranitelností ve Windows i MacOS a konče absencí kompletního end-to-end šifrování, které je dnes u podnikových telekonferencí už standardem. 

Zoom si je svých přešlapů vědom a stejně tak dobře ví, že pokud okamžitě nesjedná nápravu, jeho popularita by se mohla brzy zlomit. Šéf a zakladatel služby Eric. Yuan proto už zkraje měsíce na blogu oznámil, že se v příštích třech měsících bude veškerý vývoj orientovat na opravu chyb.

Plné znění varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost:

Diskuze (15) Další článek: Xerox měl koupit HP za 35 miliard dolarů. Obchod zhatil koronavirus

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,