Nvidia ještě zdaleka nemá Arm jistý. Proti akvizici už je i americká FTC

Když Nvidia loni v září oznámila akvizici Arm Holdings za 40 miliard dolarů, předpokládala, že v těchto dnech již firmu bude vlastnit. Jenže obchod nakonec nebyl jen formalitou. Po stížnostech partnerů Armu se do cesty postavily i úřady.

´

Letos v létě chtěla obchod důkladně prověřit Čína, tvrdí The information. K vyšetřování zatím ale nedošlo. Naopak britský antimonopolní úřad CMA a Evropské komise již přezkum zahájily. To americká Federální obchodní komise (FTC) po včerejšku rovnou říká, že je proti akvizici a hodlá ji napadnout soudně.

FTC doslova říká, že chce žalobou zabránit největší polovodičové fúzi kvůli obavám z možného omezení vývoje a licencování. O Armu mluví jako o „nezávislém Švýcarsku“, které je otevřené spolupráci se všemi. Nvidia by ale takovou politiku nemusela udržet.

Úřad konkrétně zmiňuje tři oblasti, kde by Nvidia mohla zneužívat vlastnictví Armu. Jde o trhy, na kterých už působí právě díky tomu, že si od Armu sama licencuje technologie: systémy autonomního řízení a asistence ve vozidlech; síťové produkty pro datacentra a procesory pro cloud computing. FTC se také bojí, že by Nvidia mohla získávat citlivé informace o svých konkurentech, protože i oni si licencují čipy od Armu.

Nvidia ještě není zcela bez šance, její právníci se mohou pokusit obavy antimonopolních úřadů rozptýlit. Jisté je zatím jen to, že se případná akvizice ještě protáhne. První slyšení mezi FTC a Nvidií se má uskutečnit až 9. srpna 2022.

Diskuze (8) Další článek: Čína na sítích šířila covidové bludy. Meta odhalila celou dezinformační strukturu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,