Nvidia ve třetím čtvrtletí zvýšila meziročně zisk skoro polovinu, na skladech ale trčí staré grafiky Pascal

Nvidia představila čerstvé finanční výsledky za třetí čtvrtletí tohoto roku a i tentokrát se podařilo dosáhnout skvělých čísel, alespoň ve srovnání s minulým rokem. Investoři ale ani přesto nejsou šťastní.

Příjem Nvidie za předchozí tři měsíce byl celkem 3,18 miliardy dolarů, což je meziroční růst o 21 %. Čistý zisk je na tom ale ještě lépe, protože byl 1,23 miliardy dolarů, což je o neuvěřitelných 47 % více, než ve stejném období minulý rok (838 milionů dolarů).

Pokud jde o rozdělení příjmu z jednotlivých segmentů, v rámci herních grafických karet GeForce to bylo 1,76 miliardy dolarů (+13 %) a profesionální systémy pro vizualizaci pak 305 milionů dolarů (+28 %). Z produktů pro datacentra měla Nvidia příjem 792 milionů dolarů (+58 %), což zajistily především nové systémy Volta V100 a DGX postavené na architektuře Turing.

Samostatnou kapitolou jsou pak čipsety Tegra, které se mimo jiné nachází i v populární herní konzoli Nintendo Switch a zajistily 407 milionů dolarů (-3 %). Prodej řešení pro automobilový segment znamenal pro Nvidii příjem 172 milionů dolarů (+19 %).

Investoři ale poslali akcie Nvidie dolů kvůli problémům s velkým množstvím starších grafických karet s architekturou Pascal, které jsou naskladněné a nikdo je nekupuje (trochu za to může i konec zlaté horečky těžení pomocí grafických karet).

Nvidia kvůli slabé konkurenci využívá silného postavení, uvedla pouze dvě nové výkonné grafické karty s architekturou Turing a u starších modelů stále udržuje vysoké ceny. Dle vyjádření Nvidie je to problém, který se vyřeší během následujících dvou čtvrtletí, ale i tak by to mohlo znamenat propad budoucích příjmů. A to je důvod, proč se investoři i přes aktuální skvělé výsledky bojí.

Diskuze (13) Další článek: Apple začal prodávat aktualizované MacBooky Pro s grafikami AMD Radeon Pro Vega

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,