O Bitcoin opět roste zájem a cena letí vzhůru. Možná za to vděčí Facebooku

Průběh ceny Bitcoinu v posledních týdnech nápadně připomíná stav, který na podzim roku 2017 způsobil bitcoinovou mánii a růst ceny až ke 20 tisícům dolarů za jednu virtuální kryptominci. Strmý růst ceny způsobil před pár dny proražení hranice 10 tisíc dolarů, dnes už dosáhla i na 10 tisíc eur (cca 11,5 tisíce dolarů).

Klepněte pro větší obrázek 
Průběh ceny Bitcoinu od začátku letošního roku (graf: TradingView.com)

Cena Bitcoinu postupně rostla už od konce února a s jednou schodovitou výjimkou v dubnu si růst udržel pozvolný průběh. Křivka začíná postupně stoupat až během května a na konci měsíce už jedou obchody ve velkém. 

Libra zřejmě oživila zájem o Bitcoin

Připomeňme, že v květnu začaly prosakovat informace o tom, že s vlastní kryptoměnou hodlá vystoupit i Facebook. Když toto 24. května potvrdila i BBC na základě svých zdrojů, v bitcoinových směnárnách to bylo hned patrné. Spolu s tím unikla i informace o tom, kdy Facebook o sví kryptoměně prozradí podrobnosti - bylo to 18. června. 

Klepněte pro větší obrázek 
Průběh ceny Bitcoinu více do minulosti - uprostřed je hype z konce roku 2017. Aktuálně zažíváme podobně strmý růst. 

S blížícím se 18. červnem cena Bitcoinu stále rychleji stoupala. V ten den pak byla představena Libra a obchody s Bitcoinem se rozproudily. Celkem pochopitelně zvýšené poptávky využili ti, kteří nakoupili s předstihem, a tak došlo ke kolísání. Jenže po pár dnech už bylo jasno, že zájem převáží a cena se od nějakých osmi tisíc dolarů vydala výš. 

Cena Bitcoinu je nevyzpytatelná, ale tentokrát vidíme celkem jasnou souvislost s informacemi kolem Libry. Libra má být ale uvedena až příští rok, bude to tedy znamenat, že Bitcoin do té doby poroste? Těžko říct, ale dá se očekávat, že téma kryptoměn teď bude opět častěji vidět napříč médii, což zájem a poptávku pochopitelně zvedá.

Diskuze (125) Další článek: Na světě je už 5 000 kryptobankomatů. Několik desítek i v Česku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,