E-shopy | Alza.cz | Hračka

Obří Bugatti Chiron z Lega si teď můžete prohlédnout v Alze. Ta se přitom pochlubila, jak se jí daří prodávat hračky

Na konci léta Lego předvedlo úžasný model sportovního vozu Bugatti Chiron v životní velikosti, který je dokonce schopný pohybu. Unikátní ukázka možností stavebnice Lego Technic je teď k vidění v pražských Holešovicích. Na pár dní ho zde předvádí Alza ve svém showroomu.

Na modelu pracovali mimo jiné čeští konstruktéři Jakub Mašek a Lubor Zelinka. Také proto vzbudil v Česku možná o něco vyšší pozornost než jinde. Alza pak využila příležitosti a populární model dokázala získat k několikadenní výstavě. Při té příležitosti uspořádala tiskovku k prodeji hraček ve svém e-shopu.

Alza je největším tuzemským e-shopem. Původně se věnovala jen počítačům a elektronice, ale nyní už má širší záběr, který zahrnuje právě i hračky. V tomto segmentu v posledních letech posiluje a i když zatím netvrdí, že je jedničkou v prodeji hraček v Česku, prý už se tomuto milníku blíží.

Táhnou chytré a kreativní hračky

Podle zástupců Alzy se firma snaží ke každému typu zboží přistupovat samostatně, tedy jako by Alza provozovala kolem 20 samostatných e-shopů se zaměřením na různé kategorie. V každém tomto segmentu mají za cíl stát se jedničkou na trhu, což se jim v některých případech už podařilo a u některých se k tomu blíží.

Co se týče hraček, za poslední tři roky jich Alza prodala v hodnotě přes miliardu korun a letos to vypadá na prolomení hranice jednoho milionu prodaných kusů. Zástupci Alzy prozradili, že má prodej hraček specifickou dynamiku - za poslední čtvrtletí roku se totiž prodá 75 % hraček z celkového ročního obratu. To je problém třeba pro menší e-shopy a jejich cash flow, Alza má v tomto směru se svým silným zázemím značnou výhodu.

A co bude letos hitem? Jednoznačně kreativní hračky, které zaznamenávají meziroční růst o 94 %. Největší části se na obratu z hraček podílí stavebnice Lego všech možných druhů (tvoří 20 % tržeb), hry a hlavolamy, kreativní a naučné hračky, robotické a digitální hračky a v neposlední řadě také puzzle a stavebnice jiné, než je Lego.

Mezi nejlépe prodávanými hračkami pak asi mnohé překvapí plyšový mimozemšťan Alza, kterého se prý prodalo několik desítek tisíc kusů. Vzhledem k pozitivnímu ohlasu chce Alza příští rok představit i verzi s hlasem (reproduktorem a elektronikou uvnitř). Všichni rodiče se už určitě těší, až jim bude Alzák řvát doma na počkání.

Lego Technic Bugatti Chiron

Ale zpět k obřímu modelu Lego Technic Bugatti Chiron. Tohle auto v měřítku 1:8 začalo Lego letos nabízet jako běžně dostupnou stavebnici. Ale v srpnu se vytasilo s unikátním projektem modelu v životní velikosti (1:1), které je postavené z dostupných dílů Technic a nepoužívá žádné lepidlo.

Vývoj trval 10 měsíců a pracovalo na něm každý den 19 lidí přímo z Lega a další lidé pomáhali. Jedná se o funkční elektromobil z přibližně jednoho milionu kostek, který pohání 2 304 motorů Lego Power Functions s celkovým výkonem 5,3 koně a točivým momentem 92 Nm. Nejobtížnějším stupněm celého projektu bylo vymyslet celý výrobní proces a vše otestovat, protože konstrukce musí vydržet celkovou hmotnost 1,5 tuny.

Jak si můžete prohlédnout na videu výše, auto se rozjelo na rychlost 20 km/h. Model si můžete prohlédnout v Showroomu Alzy v Holešovicích (oblast pro výdej zboží, u kavárny), ve čtvrtek se přesune na Chodov.

Diskuze (10) Další článek: Sonda NASA na vzdáleném asteroidu nalezla doklad přítomnosti vody

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,