USA | Huawei | Čína | Aféry

Obří stadion ve Washingtonu měl získat Wi-Fi od Huaweie. Úřednici se lekli špionáže a nápad stopli

Ačkoliv obě události spolu souvisejí jen nepřímo, vyplynuly na povrch skoro ve stejném čase. Zatímco českou politickou a telekomunikační scénou cloumá spor mezi BIS, NÚKIB a čínskou společností Huawei, The Wall Street Journal před pár dny zveřejnil zprávu, podle které v minulosti americká vláda ze stejného důvodu tlačila na slavný fotbalový klub Washington Redskins, který mohl mít na svém obřím stadionu FedExField pro více než 80 tisíc diváků Wi-Fi zdarma.

Vše se mělo odehrát v roce 2014 a zařízení pro pokrytí stadionu bezdrátovým internetem měl zajistit právě Huawei, který by na oplátku získal reklamu na jednom z největším svatostánků amerického fotbalu.

O námluvách se však dozvěděli představitelé federálních bezpečnostních složek a klubu doporučili, ať z vyjednávání vycouvá. Důvodem prý mělo být to, že na stadion na předměstí Washingtonu by mohli chodit i vysoce postavení federální úředníci, kteří by se mohli stát předmětem odposlechu.

Nutno podotknout, že zatímco v Česku je aktuální aféra naprosto nová a doposud bezprecedentní, v zámoří je spor amerických bezpečnostních úřadů se společnostmi Huawei a ZTE dlouholetý. Tamní zpravodajské služby viní Čínu z průmyslové i vlivové špionáže dlouhodobě, přičemž z těchto operací podezřívají i tamní telekomunikační hegemony.

Jejich technologie proto nesmějí používat federální instituce, stejně tak některé čínské mobilní telefony nejsou v USA tak snadno dostupné jako u nás a FCC už letos na jaře oznámila (PDF), že má v plánu zajistit dokonce zákaz používání čínského telekomunikačního hardwaru ze strany zaoceánských operátorů.

Huawei pochopitelně jakákoliv obvinění dlouhodobě odmítá a dušuje se, že je běžnou soukromou společností, která se nepodílela na žádné státem nařízené špionáži.

Diskuze (45) Další článek: Chytrý stojánek na monitor nebo ASMR rekordér. Samsung ukáže na CES další sérii podivností

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,