Očekává se další investiční kolo, které napumpuje peníze do SpaceX. Hodnota firmy může vzrůst až na 30 miliard dolarů

Oproti Tesle, která je na veřejná burze, je druhá velká firma Elona Muska - SpaceX, stále v soukromém vlastnictví. Za jejím rozvojem ale pochopitelně bylo několik investorských kol, u kterých nechyběl ani samotný zakladatel a současný šéf Elon Musk.

SpaceX se daří velmi dobře konkurovat zavedeným společnostem, které vynáší náklad na oběžnou dráhu a finančně je na tom skvěle - uzavírá i kontrakty za miliardy dolarů a je bez dluhů. V rámci 17 investorských kol SpaceX získalo 2,2 miliardy dolarů, nyní se ale odhodlá k doposud největšímu investičnímu kolu.

Jedna z největších investičních firem, která investovala do Tesly a vlastní 7,5 % akcií (Baillie Gifford) a pravděpodobně na tom i velmi slušně vydělala, by totiž měla do SpaceX investovat 500 milionů dolarů. Díky této částce by se hodnota SpaceX měla vyšplhat už na 30,5 miliardy dolarů.

Dle spekulací by investice měla být oficiálně oznámena koncem roku. Získané peníze může SpaceX využít pro zrychlení vývoje nových technologií a splnění nových cílů, kterých je opravdu hodně, včetně doručení prvního člověka na Mars.

Mezi nejbližší velkou investici, na kterou Elon Musk prý hodně sází, je satelitní internetová platforma Starlink, která už se pomalu vypouští na oběžnou dráhu a její spuštění bude probíhat postupně - první várka satelitů bude spuštěna v polovině roku 2019. Starlink by měl být velkým zdrojem nového příjmu pro SpaceX, protože má poskytovat rychlý bezdrátový internet (přes 1 Gb/s na uživatele) kdekoli na světě, díky čemuž může snadno zaujmout a přebrat zákazníky klasických telekomunikačních společností.

Diskuze (15) Další článek: Čistič CCleaner instaloval uživatelům bez svolení antivirový program Avast

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,