Od příštího roku budeme vyrábět telefony jen s Harmony OS, slibuje šéf Huaweie

Příští rok se definitivě rozhodně o budoucnosti čínského Huaweie, druhý největší výrobce mobilních telefonů totiž přejde na svůj rychle splácaný operační systém Harmony OS. Všechny telefony, které se příští rok dostanou na trh, budou vyzbrojené právě tímto kusem softwaru a Huawei kvůli sporům mezí USA a Čínou definitivně opustí svět Androidu.

Odvážný krok, jehož důsledky zatím nedokáže spolehlivě předpovědět ani jeden analytik, oznámil šéf spotřebitelské divize čínského hegemona Richard Yu na aktuální výroční technologické konferenci.

Má Harmony OS na západě vůbec nějaké šance?

Velkým otazníkem je především potenciál připravované platformy, o které toho víme žalostně málo, na západních trzích – zejména v Evropě. Huawei ostatně patří k největším výrobcům také v Česku. Pokud se však příští rok objeví na pultech telefony vybavené zcela odlišným operačním systémem než Android a bez patřičné softwarové výbavy (služby Googlu, YouTube apod.), těžko říci, jestli o ně bude na západ od Sin-ťiangu vůbec zájem.

Klepněte pro větší obrázek
Největší mobilní výrobci podle IDC

Stačí ostatně vzpomenout na platformu Windows Phone/Windows 10 Phone, která trpěla zcela totožným neduhem. A to v ní Redmond utopil miliardy dolarů...

Aby toho nebylo málo, ztráta Androidu není jedinou ranou pro Huawei. Tou další je prakticky rozpad čipového dodavatelského řetězce pro příští roky, kdy pro firmu odmítají vyrábět mnohé tradiční fabriky. Jejich náhrada by za běžných okolností trvala celé roky, ale čínský výrobce tolik času pro udržení na globálním trhu rozhodně nemá.

Diskuze (34) Další článek: Video z rakety ukazuje start a přistání Falconu 9. Zřetelně a dokonce i se zvukem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,