Apple | iOS | iPhone

Odemykání iPhonů s rouškou bude jednodušší, Apple přišel se zlepšovákem

Odemykání iPhonů rozpoznáním tváře prostřednictvím Face ID bylo určitě dobrým nápadem. Ale narazil v okamžiku, kdy svět postihla pandemie nového koronaviru a lidé začali nosit roušky. Uživatelé se tak ocitli v situaci, kdy je telefony v obličejových maskách a respirátorech nepoznávaly, což způsobovalo problémy například při bezkontaktním placení.

Postupem času se objevilo několik návodů, jak iPhony naučit poznávat své majitele i se zakrytými ústy a nosem. Jako jedno z nejspolehlivějších se ukázalo řešení v podobě opětovného naskenování obličeje se zakrytou polovinou dolní části tváře. Tento postup však teoreticky může vést k nižší bezpečnosti biometrické identifikace.

Zlepšovák od Applu

Apple začal poměrně rychle situaci řešit, neboť nejen jeho uživatelé v mnoha zemích budou muset s rouškami na tváři vydržet přinejmenším několik dalších měsíců. CNBC informuje, že ve třetí beta verzi iOS 13.5, vydané ve středu 29. dubna, proto zjednodušuje možnost zadání přístupového kódu.

Pro odemknutí telefonu bude nově stačit přejet prstem na zamykací obrazovce směrem vzhůru. Následně se zobrazí dialog pro zadání přístupového kódu. Změna proti stávajícímu způsobu ověření spočívá v tom, že telefon před požadavkem na kód zbytečně neztrácí čas snahou o identifikaci uživatele.

Majitelé iPhonů tak nebudou muset řešit, že je Face ID v roušce nepozná. Odpadnou tedy otázky, zda je lepší učit telefon skenováním 3/4 tváře, nebo kvůli identifikaci (například při placení v obchodě) sundávat roušku. Face ID je pochopitelně možné vypnout, avšak v takovém případě by se uživatel připravil o možnost pohodlného odemykání i v situacích, kdy roušku mít nemusí – například doma.

Otevření dveří aplikacím na COVID-19

Apple vysvětlil, proč si Face ID neumí poradit s rozpoznáváním tváří v rouškách: „Face ID je navrženo pro práci s viditelnýma s očima, nosem a ústy,“ uvedla mluvčí Apple v prohlášení poskytnutém Wall Street Journal. „Uživatelé mohou stále odemykat svá zařízení i s maskou zadáním svého přístupového kódu.“

Funkce je zatím dostupná pouze v beta verzi a je nezodpovězenou otázkou, kdy se dostane do stabilního sestavení – může to trvat až několik týdnů. Poslední beta kromě toho přináší novinku, jež usnadní fungování aplikací, které upozorní uživatele, pokud se vyskytli poblíž někoho s prokázaným onemocněním COVID-19.

Koronavirus online

Diskuze (21) Další článek: Šance na získání DNA dinosaurů stouply. Jurský park se ale ještě otevírat nebude

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,