Opera 12: čeká nás hardwarová akcelerace, 64 bitů a nová ikona

V Norsku vývojáři pomalu kutí dvanáctou verzi Opery. Ve finále přinese hardwarovou akceleraci, která se už sice měla objevit v poslední stabilní verzi, nakonec jí ale ještě věnovali vývojářskou péči, což se ukázalo jako rozumný krok.

Díky čekání jsme se teď navíc dočkali nové ikony (vpravo):

12-icon-old-new.png
Vlevo stará a vpravo nová ikona Opery (zdroj: opera.com)

Mnoho uživatelů určitě potěší dostupnost 64bitých verzí a weboví vývojáři naopak ocení opravy ve vykreslovacím jádře. Opera slibuje lepší podporu pro CSS a HTML5. Dočkáme se tak CSS animací a HTML5 Drag and Drop, které znají uživatelé Chromu a Firefoxu při práci například s Gmailem (přetažení přílohy přímo do okna prohlížeče).

Ovládání kamery a geolokace najdeme přímo v adresním řádku. Důležitou novinkou také bude běh zásuvných modulů mimo hlavní proces Opery, což přinese vyšší stabilitu.

Opera 12 bude důležitým milníkem v její historii. Asi nelze očekávat, že se díky tomu z ničeho nic začne tržní podíl Opery zvyšovat, pro stávající uživatele ale bude určitě přínosná. Termín vydání finální verze zatím nepadl, lze ji ale pravděpodobně očekávat v příštích měsících.

Diskuze (34) Další článek: Lego Digital Designer: Stavte si s Legem na počítači

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,