Oracle: Cloud nás stál hodně a teď o něm často uslyšíte

Ke cloudu dříve odtažitý Oracle se nyní snaží své cloudové portfolio tlačit všude, kde se dá. Rychle pracuje na vývoji a chce, aby se z miliardového byznysu stal ještě větší.

Connect.cz z Mnichova: Nejvíce veřejných aktivit Oraclu se v současné době točí kolem jeho cloudových služeb, které firma oznámila v průběhu loňského roku a které nyní získávají masivní podporu. I když šéf firmy Larry Ellison dříve cloud spíše zatracoval, dnes se ho Oracle snaží prodávat zákazníkům ve velkém a po velkých světových metropolích uspořádal sérii osvětových konferencí CloudWorld.

Oracle má kompletní cloudovou nabídku – nabízí jak své tradiční aplikace běžící ve webovém prohlížeči za pravidelné poplatky (SaaS), tak možnost pronajmout si výpočetní výkon v jeho datových centrech (IaaS), a platformu jako službu (PaaS), kdy je možné provozovat vlastní aplikace ve vzdáleném centru.

Velký vývoj je vidět zejména v oblasti softwaru jako služby, kde Oracle přímo konkuruje firmám jako Salesforce.com. Firma dostupnost Oracle Cloudu oznámila v loňském roce a hodně rychle tento projekt rozšiřuje. „Za několik měsíců jsme u cloudových aplikací přinesli kolem 10 tisíc úprav a updatů, to je u tradičního licenčního modelu jen těžko myslitelné,“ sdělil na setkání s novináři produktový viceprezident Oraclu Thomas Kurian.

Zatím miliardový byznys

Oracle svůj cloud postavil zejména na akvizicích firem RightNow a Taleo a na to pak navázal vlastním interním vývojem. „Je to naše největší investice do výzkumu a vývoje a cloud je pro nás velice strategická věc,“ tvrdí Kurian. Oraclu se podařilo do cloudu přepsat 100 jeho tradičních aplikací a plánuje v této činnosti pokračovat. „V současné době pokračujeme na integraci koupených technologií Eloqua.“

Klepněte pro větší obrázek
Přišli jsme s nabídkou kvalitního cloudu. Prezident Mark Hurd při své prezentaci na konferenci CloudWorld v Mnichově.

I když teď Oracle cloud hodně propaguje, stále v jeho příjmech tvoří pouze malou část a čísla se pohybují někde okolo 1 miliardy dolarů. Firma má v současné době 10 tisíc cloudových zákazníků a 25 milionů uživatelů. Oslovení zákazníci se často shodují na tom, že jim cloud přinesl zejména značné zjednodušení v licencování a dalších oblastech a integrace a přechod na SaaS údajně trval v řádu „několika málo týdnů“.

V Česku Oracle Cloud prozatím příliš rozšířený není, a pokud tu firmy aplikace v prohlížeči od Oraclu používají, často je to zásluhou nadnárodních centrál. „Zatím jsou to samozřejmě malá čísla, ale růstový potenciál tu je,“ řekl nedávno v pořadu Connected šéf českého Oraclu Josef Švenda. Podle jeho slov je Česko v rámci regionu střední a východní Evropy v nasazování cloudu premiantem a Oracle věří, že právě on může trh obsadit.

„Náš potenciál dodávat cloudové aplikace českým firmám je to, co nás od ostatních odlišuje,“ myslí si Švenda. Hybnou silou údajně má být zejména silné lokální obchodní zastoupení. „Pokud tu Salesforce.com nebude mít lokální partnery či obchodníky, jeho úspěch bude omezený,“ naráží Švenda na jednoho z konkurentů.

Oracle nabízí v cloudu také vlastní databázi, kterou si tak vývojáři a další zájemci mohou pronajmout. Nejenom databázovou platformu v cloudu minulý týden představil i SAP, jehož HANA je teď k dispozici za poplatky. „In-memory databáze v cloudu máme také a jsou plně k dispozici,“ komentoval Kurian pouze krátce.

Cloud Oraclu v současné době běží v 11 datových centrech po celém světě a 3 z nich se nachází v Evropě. Firma kromě toho nabízí možnost pronajmout si hardware a provozovat ho ve vlastním datovém centru. Díky tomu je tak možné získat poslední technologie Oraclu bez vstupních investic a platit pouze za spotřebovaný výkon a licence.

Váš názor Další článek: Tip: Nový Google+ skoro jako Twitter

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,