Oracle v Česku spustí program pro podporu startupů

Po SAPu chystá v Česku vlastní program na podporu začínajících technologických firem i obr Oracle. Chce nabídnout například své obchodníky, právníky či vývojáře.

Connect.cz ze San Franciska: Oracle, největší výrobce databázových systémů a firemního softwaru na světě, brzy v České republice spustí vlastní program pro podporu začínajících technologických firem. České aktivity mají být součástí širšího plánu ve střední a východní Evropě, jehož bližší podrobnosti by firma měla představit zhruba za měsíc. Aktivity budou řízeny z polského Krakova.

Oracle prozatím nechce podrobnosti příliš komentovat, proto není úplně jasné, zda součástí jeho startupových aktivit bude i případný investiční fond. „Tak do měsíce učiníme prohlášení, ve kterém řekneme více,“ sdělil v rozhovoru pro Connect.cz viceprezident Oraclu pro střední a východní Evropu Michel Clement. „Začínajícím firmám ale rozhodně máme co nabídnout. Máme výborné obchodníky s obrovskými zkušenostmi s prodejem IT do firemní i veřejné sféry, máme špičkové právníky pohybující se v té samé oblasti, pracují u nás výborní vývojáři a výzkumníci, a investujeme 5 miliard dolarů ročně do výzkumu a vývoje,“ naznačuje Clement.

Motivace cloudem

Lze tedy očekávat, že Oracle bude startupům nabízet především mentory, kontakty a zkušenosti a pomůže s proniknutím na určité trhy. Pravděpodobnou oblastí zájmu bude firemní IT a datová centra, což jsou oblasti, do kterých se startupy obecně velice těžko dostávají. Databáze a software Oraclu jsou navíc v této branži velké standardy a značky.

Oracle se v podpoře školství či zaměstnanosti pohybuje už delší dobu. Provozuje zde například globální program Oracle Academy, v rámci kterého školí a certifikuje nejenom odborníky, ale také třeba učitele. Společnost se připojila i k nedávno odstartované „velké koalici pro pracovní místa v IT“, kterou iniciovala Evropské komise.

Důvodem, proč se Oracle rozhodl podporovat středo- a východoevropské startupy právě nyní, může být i to, že se firma snaží neustále rozšiřovat svojí nabídku cloudových webových aplikací, což je právě ten model, se kterým mnohé mladé společnosti pracují. Oracle v loňském roce utratil několik miliard dolarů za cloudové firmy jako Taleo a RightNow, díky kterým mohl do nové firmy licencování a doručování aplikací rychle naskočit.

Firmu Larryho Ellisona zajímají i nové služby pro analýzu velkých dat, například ze sociálních sítí. V této oblasti bylo v loňském roce velice živo, nakupovaly například Google, Salesforce.com a sám Oracle získal startupy Vitrue, Collective Intellect a Involver. Analýza dat je oblast, která má v Česku rozhodně co nabídnout – jsou zde firmy jako Socialbakers, GoodData, Futurelytics, Brand Embassy a další.

Oracle v regionu střední a východní Evropy postupně posiluje také svá vývojová centra. V Praze například sedí vývojáři jazyka Java, ve Varšavě se pracuje na big data a v Krakově je centrála Taleo.

V Česku už se o startupy začal zajímat také největší konkurent Oraclu, německý SAP. Ten nabízí rozsáhlé programy a investice s tím, že hlavní motivací SAPu je podpora mladé platformy a databáze HANA.

Cestu autora na konferenci OpenWorld 2013 hradila společnost Oracle.

Váš názor Další článek: Stačil týden a nový iOS 7 už je na polovině mobilních zařízení od Applu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,