Osmijádrový Intel Xeon D na prvních Mini-ITX základních deskách

Intel tento měsíc představil první serverové čipy, které jsou založeé na 14nm architektuře Broadwell. Čip Xeon D se už bude brzy prodávat v prvních miniaturních základních deskách, které jsou určené pro serverové nasazení.

Mezi prvními deskami s tímto procesorem budou modely Super Micro X10SDV-F a X10SDV-TLN4F, které mají osmijádrovou verzi čipu Intel Xeon D-1540 s podporou HyperThreadingu (zvládne až 16 vláken současně). Frekvence čipu je 2 GHz, s Turbem to může být ale až 2,6 GHz. Podporovány jsou operační paměti DDR4 (i ECC) s kapacitou až 128 GB v rámci dvou kanálů a čtyř slotů, samotné TDP čipu je pouze 45 W.

supermicro-xeond.jpg
Super Micro zatím nabídne dva modely desek s čipem Xeon D, i s rychlými porty ethernet

Kromě obvyklé výbavy jako je šest portů SATA, USB 3.0, USB 2.0 a základního grafického výstupu VGA (řeší čip na základní desce, procesor žádnou grafiku nemá) je možné přes rozšíření využít i slot PCI Express ×16 nebo M.2.

Dražší model Super Micro X10SDV-TLN4F je sice vybaven také dvěma porty ethernet, ale v tomto případě jde o rychlejší standard 10 Gb/s. Desky budou v prodeji ke konci dubna za cenu kolem 1 100 dolarů (přibližně 31 000 Kč s DPH).

K dispozici jsou i první testy výkonu, předností je samozřejmě nízká spotřeba v klidu a dobrý poměr spotřeby a výkonu.

Diskuze (6) Další článek: Kdy jste naposled zálohovali? Dnes je na to obzvlášť vhodný den

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,