Koronavirus | COVID-19 | Superpočítače

Ostravské superpočítače jsou nově k dispozici všem výzkumníkům, kteří zkoumají COVID-19

Ostravské superpočítače Salomon, Anselm a Barbora se otevírají široké české odborné veřejnosti, která potřebuje výpočetní výkon v souvislosti s pandemií koronaviru.

K čemu je to dobré? Dejme tomu, že potřebuje krátce superpočítač třeba na výpočet složité datové analýzy, která se týká COVID-19. Nemusí se přitom automaticky jednat jen o biochemický výzkum, nanotechnologie apod.

V takovém případě můžete nově vyplnit a odevzdat žádost, kterou poté ředitelství národního superpočítačového centra IT4Innovations přednostně zpracuje.

„Vyzýváme výzkumníky, aby se přihlásili, pokud se aktuálně zabývají výzkumem týkajícím se COVID-19. Přednostně jsme naši výpočetní kapacitu nabídli některým našim významným uživatelům, jako je Ústav organické chemie a biochemie AV ČR či CEITEC. Přihlásit se můžou ale i jiní. Navíc se nemusí nutně jednat jen o vývoj léků, ale může jít třeba o vývoj nanomateriálů na podporu boje proti koronaviru či modelování šíření epidemie.“

Vít Vondrák, ředitel IT4Innovations.

Souhrnný konstrukční výkon všech tří superpočítačů dosahuje několika PFLOPS, přičemž nejvýkonnějším strojem je Salomon s designovaným výkonem až 2 PFLOPS. Reálný změřený výkon v rámci tabulky TOP500.org činí 1,46 PFLOPS a Salomon tak drží pozici 375. nejrychlejšího superpočítače na světě (listopad 2019).

Mašiny pro ostravskou IT4Innovations dodaly společnosti HP a Atos.

Koronavirus online

Váš názor Další článek: Zdravotní pauza: Teleskop horizontu událostí ruší letošní pozorování kvůli pandemii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,