Parallella: Malý superpočítač se začne prodávat za 99 dolarů

Inkubátor nápadů Kickstarter dal loni vzniknout projektu Parallela, dostupnému superpočítači pro všechny, kteří se věnují náročným výpočetním aplikacím, nebo si prostě chtějí jen vyzkoušet paralelní programování. Po vzoru úspěšného Raspberry Pi je také Parallella malá, levná a maximálně optimalizovaná pro výkon. Nyní výrobce Adapteva oznámil, že v létě začne distribuovat první dodávky svého počítače. Bude stát 99 dolarů.

Parallela je založena na dvoujádrovém procesoru architektury ARM A9 a především pak na 64jádrovém akceleračním čipu Epiphany. Sestava má poskytovat výpočetní výkon cca 90 GFLOPS při příkonu pouhých 5 W. Další výbava zahrnuje 1 GB operační paměti, dva porty USB 2.0, ethernet, HDMI výstup a slot pro microSD kartu. V základu je operační systém Ubuntu a vývojáři budou mít k dispozici všechny potřebné materiály zdarma (open source).

Parallella.png
Struktura počítače Parallella

Oproti původním plánům z loňského roku upustila Adaptiva od původní verze s 16jádrovým čipem, za 99 dolarů bude prodávat výkonnější 64jádrovou verzi, která měla být původně dražší.

Diskuze (27) Další článek: Intelu klesají tržby, vydělal dvě miliardy dolarů za kvartál

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,