Sociální sítě

Parler je zpět. Kontroverzní síť sehnala nový hosting, který nezávisí na „big tech“ firmách

Trvalo to více než měsíc, ale kontroverzní sociální síť Parler se vrátila zpět na internet. V tiskové zprávě informovala, že získala nový hosting, který není provázaný s žádnou z masivních technologických společností, jež ovládají trh. Podle jejích slov tak nehrozí, že ji někdo znovu vypne. Síť již mohou používat stávající uživatelé, noví dostanou možnost od příštího týdne.

„Nová platforma Parleru je založena robustní, nezávislé technologii a nemusí pro svůj provoz spoléhat na tzv. big Tech,“ uvedla firma. Kdo poskytuje nový hosting, zatím nebylo potvrzeno. Stránka je nicméně skutečně funkční, několik detailů ale ještě musí vychytat. Například stále obsahuje odkazy na stažení aplikací na Apple Store a Google Play Store, nicméně ty jsou k ničemu, jelikož oba dva obchody aplikaci zakázaly.

V samotné síti to vypadá, že byť účty vydržely, většina příspěvků přenesena nebyla. Diskuze tak musí začít nanovo a už pomalu začínají. Parler také do „nové éry“ vstupuje s novým ředitelem, dosavadního CEO Johna Matze správní rada propustila a dočasně jej nahradil Mark Mackler než bude nalezen trvalý ředitel. 

Parler se do popředí zájmu dostal během amerických prezidentských voleb. Díky jeho minimálním pravidlům pro moderování příspěvků přilákal mnoho krajně pravicově a konzervativně smýšlejících uživatelů. Zatímco někteří lidé zde normálně diskutovali - funkčností se Parler podobá Twitteru - jiní rozvíjeli narativ Stop the steal podporovaný exprezidentem Donaldem Trumpem, že celé volby byly podvod.

Když pak celá kampaň vyeskalovala útokem na americký Kongres a ukázalo se, že právě Parler byl jedním míst, kde se podobné názory koncentrovaly (navíc síť odmítala mazat i rasistické komentáře a výhrůžky znásilněním) Parler ztratil hosting, který si platil u Amazon Web Services a byl tím de facto zcela vypnut. Mezi oběma firmami nyní zuří právní bitva.

Diskuze (101) Další článek: Pat Gelsinger se oficiálně stává šéfem Intelu. Podívejte se na jeho nadšený proslov

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,