Pentagon chce orbitální zbraně schopné sestřelovat nepřátelské rakety

Pentagon podle Defense One požaduje stovky milionu dolarů na vývoj účinných orbitálních zbraní. Mělo by se jednat například o částicové paprsky či lasery schopné zasahovat pozemské cíle.

Missile Defense Agency minulý týden zveřejnila dokument, z nějž plyne, že americká armáda by chtěla ničit nepřátelské balistické rakety ihned po jejich vypuštění.

„Tento budoucí systém rozšíří likvidační možnosti Ballistic Missile Defense Systém a přidá další vrstvu do ochrany vlasti,“ uvádí se mj. v dotyčném dokumentu.

V minulosti již řada společností prototypy různých orbitálních zbraní představila. Defense One ovšem upozorňuje na to, že všechny byly příliš velké a nepraktické. Pentagon nicméně doufá, že tato situace se brzy změní. První takové zařízení by chtěl začít testovat nejpozději v roce 2023.

„Urazili jsme dlouhou cestu od technologií, které používáme dnes, k plně funkčnímu systému, který by neměl velikost tří konferenčních místností, že?“ prohlásil jeden vysoce postavený úředník obrany.

„Nyní se domníváme, že to můžeme zabalit do balíčku, který bude jako součást užitečného zatížení dopraven na oběžnou dráhu,“ dodal.

Diskuze (15) Další článek: V Brně začíná veletrh Amper, čeká vás elektrotechnika, roboti a také přednášky našich redaktorů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,