Pentagon pojede na službách Microsoftu a bude si moci upravovat i jejich zdrojový kód

Účtárna Microsoft může být zkraje roku poměrně spokojená, Microsoft totiž vyhrál pětiletý kontrakt na dodávku infrastruktury pro Pentagon. Ministerstvo obrany USA zaplatí redmondské korporaci 1,76 miliard dolarů, což po přepočtu činí bezmála 40 miliard korun.

Jen pro srovnání, zatímco v rozpočtu Pentagonu je to jen kapka v moři, takový balík peněz tvoří dvě třetiny výdajů českého ministerstva obrany.

Pentagon za tyto peníze dostane podnikové systémy Microsoftu, ale také některé nadstandardní služby, ke kterým se běžný komerční klient opravdu nedostane. Třeba spolupráci a podporu inženýrského týmu redmondské korporace při případných zásazích do proprietárního zdrojového kódu produktů MSFT.

Jinými slovy, pokud si budou chtít obranné složky USA některé produkty Microsoftu ohnout k obrazu svému – a nemyslím tím změnu výchozí tapety ve Windows, ale přímo jejich zdrojový kód, jejich vývojáři k tomu dostanou nadstandardní podporu.

Microsoft utužuje svazky s Pentagonem už nějaký čas, jedná se totiž o dostatečně bohatou a řádně platící instituci. Už loni s ním uzavřel dohodu za půl miliardy dolarů na dodání technologií pro rozšířenou realitu – až 100 tisíc kusů brýlí HoloLens.

Armáda by je mohla používat jak pro výcvik, tak v reálném nasazení jako jakousi novou generaci displejů HUD.

Diskuze (11) Další článek: Severní magnetický pól „odcestoval“ z Kanady na Sibiř. Vědci musí upravit model

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,