Armáda | Pentagon

Pentagon zakázal vojákům používat GPS: na hodinkách, fitness náramcích, ale i v mobilech

Američtí vojáci na zahraničních misích budou muset na svých zařízeních vypnout služby pro určování polohy. Ministerstvo obrany USA vydalo rozkaz, který platí pro vojáky ve válečných zónách nebo na zahraničních vojenských základnách, informuje Mashable.

Rozkaz platí pro všechna zařízení, využívající satelitní systém GPS k určování polohy, tedy například mobilní telefony, tablety, chytré hodinky, fitness náramky a další nositelnou elektroniku. Důvodem jsou výsledky více než půl roku trvající kontroly sledovacích zařízení a sportovních aplikací, které odhalily pohyby amerických vojsk v Afghánistánu a Sýrii.

„Schopnosti geolokace může odhalit osobní informace, místa, rutiny a počty lidí, což může potenciálně mít za následek nežádoucí bezpečnostní důsledky a zvýšené riziko pro ozbrojené síly a mise“, uvedl Pentagon. Dále doplnil, že poskytne vybraným zaměstnancům školení v oblasti kybernetické bezpečnosti týkající se dotčených zařízení a aplikací.

Že má tento pohled reálný podklad ukazuje aplikace pro sledování sportovních výkonů Strava, kterou lze používat s celou řadou nositelné elektroniky, jako je například Fitbit. Provozovatel služby počátkem tohoto roku uvolnil „tepelnou mapu“ se záznamy sportovních aktivit po celém světě. Mimo jiné zde figurovaly i americké vojenské základny.

Později se ukázalo, že Strava nebyla jedinou službou tohoto typu, která vyzrazovala polohu a činnost amerických vojáků na zahraničních základnách. Odborníci zjistili, že podobné informace o svých uživatelích zobrazuje také aplikace Polar Flow.

Ministerstvo obrany nezakazuje plošně fitness náramky ani chytré hodinky. Pokud jde o sledování sportovních aktivit vojáků, nevidí v tom zásadní problém. Vojáci mají zakázáno „pouze“ používání geolokačních služeb, což ve většině případů znamená, že nositelnou elektroniku mohou používat jako krokoměr, ke sledování tepové frekvence či monitorování spánku.

Definitivní slovo v tomto směru však mají mít velitelé jednotlivých jednotek. Je na nich, zda se rozhodnou tato pravidla aplikovat s ohledem na bezpečnost svých mužů a žen. Lze předpokládat, že jednotky na místních základnách budou rozkazem zasažena méně než ty, která jsou umístěny v rizikových zónách.

Jak vojáci s fitness náramky odhalili pozice tajných základen:

Diskuze (10) Další článek: Intel SSD 660p: levné QLC čipy, rozhraní NVMe a kapacita až 2 TB

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,