Adobe Photoshop | Adobe

Photoshop nově obarví staré fotografie, změní věk, emoce a odstraní i akné

Inženýři z Adobe se už pár let věnují technikám z ranku neuronových sítí, které stále větší měrou zavádějí do svých programů včetně Photoshopu. Letošní podzim není výjimkou, a tak se na výroční konferenci MAX pochlubili několika technologickými lahůdkami.

Tou nejvděčnější jsou neurální filtry – obrazové efekty, které však tentokrát neprovádějí primitivní operace s barvami, ale právě transformace na bázi neuronových sítí. Díky tomu, že se model takové neuronky na tisících fotografií lidské tváře naučil, jak vypadá třeba zdravá pokožka, může nabídnout filtr Skin Smoothing, který z portrétu odstraní akné a další neduhy.

Ukázka neurálních filtrů:

Stejně jako u mnoha mobilních aplikací se pak Photoshop díky neurálním filtrům naučil portrétu přidávat či ubírat věk, měnit emoce (úsměv, zlost apod.), naklánět hlavu kýženým směrem, pracovat s vlasy, mejkapem… A nechybí ani funkce obarvování černobílých fotografií.

c375c3f9-0ce7-4578-a311-9b40d428f44c
Photoshop se díky neurálním filtrům naučil obarvovat staré černobílé fotografie (Colorize)

Je toho hodně a Adobe slibuje, že to na rozdíl od mobilních zábavných aplikací bude fungovat i ve vysokém rozlišení a tak, aby tyto efekty mohli využívat i profesionální tvůrci.

83eeea1f-886b-41c6-b75c-e69db4b6c410d9bf1d2f-c99e-48e9-9ad9-cb8ec921360d
Stejná technologie dokáže v Photoshopu zvětšovat fotografie (Super Zoom), anebo zahlazovat JPEG artefakty

Práce s neuronovými sítěmi není zadarmo a vyžaduje patřičný počítačový výkon. Na technologii proto Adobe spolupracuje s Nvidií, která garantuje, že všechny novinky poběží na počítačích certifikovaných jako Nvidia Studio – tedy na mašinách s desktopovými i laptopovými grafikami RTX.

Diskuze (7) Další článek: Výrobce řadičů Phison pro SSD se chlubí rekordní rychlostí 7,4 GB/s. Jde přitom o produkční vzorek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,