Po covidu se studenti a žáci vrátili do škol a Wi-Fi sítě praskaly ve švech

Celosvětová síť Eduroam loni zaznamenala rekordních 6,4 miliardy přihlášení, o 70 % více než v roce 2021. Prudký nárůst samozřejmě odpovídá tomu, že rok 2021 poznamenaly lockdowny.

Eduroam již funguje ve 103 zemích světa a na téměř 36 tisících míst. Ve všech se může připojit kdokoliv, jeho organizace mu poskytla přihlašovací údaje. Zpravidla jde o školy, knihovny a jiná akademická a vzdělávací centra.

V Česku je koordinátorem Eduroamu CESNET. Podle jeho statistik je síť dostupná na 1150 místech, což nás řadí do první desítky v počtu hotspotů. Ty jsou umístěné zejména na základních, středních a vysokých školách. Česká část sítě loni zaznamenala 37,8 milionu přístupů. V průměru síť používá 40 000 lidí denně.

Klepněte pro větší obrázekZemě zapojené do projektu Eduroam jsou označené zeleně

Eduroam od loňska mimochodem stojí před zapeklitou otázkou, co s Wi-Fi 6E. Bezdrátovým sítím se díky uvolnění 6GHz pásma uvolnila nová kapacita, ale jenže podmínky Eduroamu a Wi-Fi 6E nejsou moc kompatibilní. Nová generace sítí vyžaduje autentizační protokol WPA3, který ale není dostupný na řadě starších zařízení s Wi-Fi podporující jen 2,4- a 5GHz pásmo.

Eduroam nedoporučuje stavět sítě jen v 6GHz pásmu, ale zároveň vyžaduje, aby se všechny jmenovaly stejně (SSID je „eduroam“), takže nejde jinou technologii odlišit názvem. Zároveň je problém vysílat pod jedním SSID ve třech pásmech s tím, že dvě poběží na WPA-2 a jedno na WPA-3. Detailně se tématu věnuje Mark Houtz.

Diskuze (2) Další článek: Mrija už je v Microsoft Flight Simulatoru. Výtěžek půjde na obnovu skutečného letadla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,