Po mnoha letech s Linuxem přechází Mnichov na Windows 10. Zaplatí 89 milionů eur

Mnichov byl pro zastánce Linuxu jedním se zářných příkladů, že se lze ve státní správě obejít bez komerčního softwaru. Už čtrnáct let mnichovské úřady fungují na Linuxu. Jenže nový plán radních ukazuje, že plánují přechod zpět k Windows. Převod cca 29 tisíc počítačů na Windows 10 vyjde na 50 milionů eur.

Když v Mnichově v roce 2003 přecházeli na Linux (psali jsme zde) z Windows NT, byla to velká událost. Městská rada třetího největšího německého města předpokládala, že tím ušetří náklady na provoz infrastruktury a stane se více nezávislou. Tenkrát bylo potřeba převést cca 14 tisíc počítačů a náklady na přechod byly odhadovány na 30 milionů eur (včetně přípravy softwaru, infrastruktury i školení zaměstnanců).

Postupně se však začaly objevovat úskalí a už o rok později byl projekt pozastaven, protože se zjistilo, že by byl přechod ve finále dražší než setrvání na Windows. Nakonec se v projektu pokračovalo, ovšem kritické hlasy v průběhu let stále zaznívaly. Do hledáčku se problematika dostala před třemi roky, kdy na mnichovské radnici došlo ke sporu, zda by bylo vhodnější přejít zpátky k Windows a věc se dostala i do médií.

Teď už je víceméně rozhodnuto. Z přehledového dokumentu mnichovské radnice je patrné, že udržovat linuxový systém nemá smysl, protože po celou dobu bylo stejně nutné udržovat i systémy s Windows kvůli kompatibilitě.

Přechod zpět k Windows by měli mnichovští zvládnout do roku 2020. Podle stávajících odhadů padne na převod třiceti tisíc pracovních stanic cca 50 milionů eur (včetně licencí, školení, modernizace hardwaru atd.), zbývajících bezmála 40 milionů eur padne na související implementační projekty. Převádět se bude kompletní infrastruktura.

Diskuze (97) Další článek: Pamatujete na Tamagotchi? Příští rok z něj bude hra na mobil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,