Počasí a znečištění ovzduší spolu souvisí. Americký AccuWeather proto kupuje francouzský startup Plume Labs

Společnost AccuWeather, která se zabývá předpověďmi počasí, kupuje francouzský startup Plume Labs, jehož cílem je zpřístupňovat informace o kvalitě ovzduší. Podmínky transakce nebyly zveřejněny. Společnost Plume Labs, která byla založena v roce 2014, postupně rozšířila svou nabídku a dnes nabízí tři různé produkty zaměřené na údaje o znečištění ovzduší.

Kdo je a co dělá Plume Labs?

Startup začínal s mobilními aplikacemi pro operační systémy iOS a Android. Zpočátku šlo o jednoduchou předpověď znečištění ovzduší na úrovni města, která vznikala tak, že na základě shromážděných údajů z různých zdrojů sestavovala prognózu, jak se bude znečištění vyvíjet v průběhu času.

Plume Labs sama sebe definuje jako „společnost zabývající se environmentálními technologiemi, jejímž posláním je poskytovat lidem informace o vzduchu, který dýchají.“ Stěžejní mobilní aplikace Plume Air Report pomáhá uživatelům udržet si náskok před znečištěným ovzduším a poskytuje předpovědi úrovně kvality ovzduší v reálném čase ve více než 60 zemích světa.

Postupem času firma zlepšila své předpovědní modely a dnes dokáže předpovídat kvalitu ovzduší na několik následujících dní dopředu. Pro své predikce využívá mimo jiné technologii strojového učení. Aktuálně nabízí podrobné mapy s informacemi až na úroveň jednotlivých ulic.

V další fázi Plume Labs začala nabízet vlastní zařízení Flow pro sledování kvality ovzduší, které se připojuje k chytrému telefonu prostřednictvím bezdrátové technologie Bluetooth LE. Následovala druhá generace přístroje, jež dokáže měřit koncentraci prachových částic (PM1, PM2,5 a PM10) i znečišťujících plynů, jako je oxid dusičitý a těkavé organické látky.

Nakonec začala nabízet data o znečištění ovzduší přes rozhraní API. Zákazníci, kteří chtějí do svých produktů integrovat data o kvalitě ovzduší, tak mají přístup k relativně spolehlivému zdroji. Nemusejí řešit tuto funkci prostřednictvím vlastní implementace.

Námluvy s AccuWeatherem

V lednu 2020 integroval AccuWeather data od Plume Labs do svých produktů pro předpovídání počasí a obě firmy zahájily spolupráci. AccuWeather využil této příležitosti a získal ve společnosti částečný vlastnický podíl. Nyní jde ještě o krok dál a získává zbytek firmy.

„Kvalita ovzduší hraje neodmyslitelnou roli v poslání AccuWeather, kterým je zachraňovat životy a pomáhat lidem prosperovat, a tato akvizice nám pomůže poskytnout uživatelům a zákazníkům ještě více personalizované zkušenosti a také porozumění vlivu počasí na jejich zdraví,“ uvedl v tiskovém prohlášení prezident AccuWeatheru Steven R. Smith. Plume Labs se tak stane centrem pro klimatická a environmentální data.

Akvizice dokazuje, že se znečištění ovzduší stává klíčovou metrikou pro celou řadu průmyslových odvětví. „Spojení sil s AccuWeatherem představuje mimořádnou příležitost, jak zesílit náš dosah v planetárním měřítku a pomoci 1,5 miliardě lidí na celém světě vyhnout se znečištěnému ovzduší.“ uvedl spoluzakladatel a generální ředitel Plume Labs Romain Lacombe.

Společnost AccuWeather založil v roce 1962 Joel N. Myers, tehdy postgraduální student Pensylvánské státní univerzity v oboru meteorologie. Jeho prvním zákazníkem byla plynárenská společnost v Pensylvánii. Dnes je poskytovatelem předpovědi počasí pro televizi Bloomberg, více než 800 rozhlasových stanic a přes 700 deníků.

Váš názor Další článek: Projekt facebookové kryptoměny Diem se po tlaku regulačních orgánů rozpadá. Možná ji znáte pod názvem Libra

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,