Pod ostrovem Mauricius se nejspíš nachází „ztracený kontinent“

Odborníci nalezli krystaly, které považují za pozůstatky prastarého mikrokontinentu zvaného Mauritia. Ten pravděpodobně před 84 miliony let zmizel pod hladinou Indického oceánu.

Kontinent Mauritia dříve spojoval Madagaskar a Indii. Před desítkami milionů let se však Madagaskar od Indie začal vzdalovat a Mauritia se rozpadla na několik fragmentů.

„Na Mauriciu není žádní skála, která by byla starší než 9 milionů let. My jsme však nyní našli zirkonové krystaly staré zhruba 3 miliardy let,“ uvedl geolog Lewis Ashwal z University of the Witwatersrand.

Mauricius vznikl v důsledku podmořské vulkanické erupce a to asi před 8-9 miliony let. Ashwal a jeho tým kopali v oblasti, kterou tehdy pokrývala žhavá láva a analýza získaných vzorků jim přinesla příjemné překvapení.

Klepněte pro větší obrázek
Jeden ze zirkonových krystalů (Foto: University of the Witwatersrand)

Už jen skutečnost, že se jedná o zirkony, je sama o sobě dosti výmluvná. Dotyčné minerály totiž nejčastěji krystalizují v granitech (žulách). „Tento materiál může pocházet pouze z kontinentu,“ konstatoval Lewis.

Dodejme, že miliard let staré zirkony byly na Mauriciu objeveny už v roce 2013, jenže v plážovém písku. Ve hře tak byla i možnost, že pocházejí odjinud a na tento malebný ostrov je pouze zanesl vítr.

Zdroj: University of the Witwatersrand

Váš názor Další článek: Testlab Computeru: mezi microSD kartami jsme naměřili velké rozdíly, otestovali jsme jich 34

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,