Podívejte se, jak se za posledních 14 let měnila popularita různých sociálních sítí

Sociální sítě vznikají, mají své období zájmu a posléze také umírají, protože je obvykle nahrazují nové formy. Na redditu se od uživatele splityoassintwo objevil velmi přehledný graf, který popularitu různých druhů sociálních sítí skvěle ukazuje.

Graf není zaměřen na počet uživatelů, návštěvnosti ani jiné detaily, ale zaměřuje se na porovnání toho jediného parametru, který lze velmi dobře měřit u všech sociálních sítí stejně – popularita vyhledávání, která je reprezentována nástrojem Google Trends.

Jak je možné vidět, graf ukazuje výsledky už od roku 2004, přičemž v roce 2005 lze vidět velký nástup MySpace, který se ale vrátil na dno kolem roku 2011. Nástup Youtube je vidět už v roce 2006 se špičkou kolem roku 2014 a nyní dochází k postupnému klesání. Zajímavou křivku má Twitter, který odstartoval v roce 2011, na špičku zájmu se dostal v roce 2013 a nyní je na přibližně polovině popularity, ale poměrně stabilně.

Klepněte pro větší obrázek
Graf popularity sociálních sítí od roku 2004

Mezi totální výstřely lze jistě zařadit Google Plius, který v roce 2011 zažil neuvěřitelně prudký zájem, ale stejně rychle se propadl do nicoty. Snapchat v počátcích rostl velmi stabilně a postupně, ale teď také velmi pomalu klesá.

Pokud jde ale o sociální sítě, které od založení rostou a i nyní jsou stále populárnější, jsou to dvě – Instagram a Reddit. Samostatnou kapitolou je Twitch, který z pohledu popularity rostl od roku 2011 pomalu, pak se v období kolem 2014 až 2017 pohyboval na stejném zájmu a teprve posledních pár měsíců jeho popularita výrazně roste.

Je to rozhodně zajímavé srovnání, protože měří všem stejně (je jasné, že většina lidí přistupuje k těmto sítím přímo a nikoli přes Google) a ukazuje, jak často lidé vyhledávají nejen tyto sítě samotné, ale také informace o nich.

Aféra „zlý Facebook“: Skutečně je na vině sociální síť, nebo především my samotní?

Diskuze (13) Další článek: „Porod v rakvi“: Jaký příběh se skrývá za děsivým archeologickým nálezem?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,