Pohřbí Microsoft tablety s čipy ARM vysokou cenou za Windows RT?

Microsoft poprvé představí nový operační systém Windows RT, který bude kompatibilní s platformou a čipy ARM. Nejlevnější tablety s touto platformou se již cenou pohybují dokonce i v oblasti 35 dolarů, u velmi prodávaných standardních modelů je to ale přibližně 200 dolarů. Nejprodávanější iPad je pak samostatnou kapitolou, která začíná na ceně 500 dolarů.

Pokud jste se těšili na příchod levných tabletů s čipy ARM a dlouhou výdrží, to vše s operačním systémem Windows RT od Microsoftu, možná vás nadšení přejde. Alespoň z pohledu ceny. Jak totiž informoval server VR-Zone, kterému se podařilo získat informace od několika výrobců, Microsoft nasadil cenu za Windows RT neskutečně vysoko – 85 až 95 dolarů pro OEM (vyšší cena než u desktopových Windows).

Tato zpráva je tak překvapivá, že bychom spíše čekali, že se jedná o nějaké nedorozumění. Informace však pochází od několika výrobců. Nesmíme zapomínat, že například systém Android od Googlu je zcela zdarma a cena slušných tabletů už začíná na hranici sto dolarů. Pokud by cena operačního systému byla stejná jako cena celého hardwaru, něco je rozhodně špatně.

Tak vysoká cena za operační systém automaticky znamená neúspěch oproti konkurenčním modelům a na první pohled hraje do karet především Intelu, který se na dražší tablety bude zaměřovat se svými čipy x86. A ty levné modely s ARM jsou pro něj náročnou konkurencí, která mu postupně přebírá trh a zrychlil i konec netbooků.

Diskuze (44) Další článek: Computer 12/12: souboj AMD vs. Intel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,