Pokud Google a Huawei ukončí spolupráci, bude to prý hrozba pro celý svět

  • Huawei chce vlastní OS pro mobily i PC. Mohl by ale uspět na Západě?
  • Proti firmě se mezitím postavil i Facebook
  • Google ale zároveň varuje před totální blokádou

Když se v druhé polovině května naplno rozhořela kauza Huawei a washingtonská administrativa zapsala společnost na černou listinu těch, se kterými se nesmí obchodovat, šenčenský technologický obr se bránil slovy, že se přinejmenším bez Googlu obejde, neboť má záložní plán – vlastní operační systém.

O tom, že by Huawei mohl jít vlastní cestou, se ostatně spekuluje už nějaký ten rok. Nebyl by první – zkusil to Samsung se svým Tizenem, Amazon s Fire OS a nakonec je tu přece i Apple, který je pro mnohé asijské výrobce vzorem, jež v mnoha ohledech zdatně kopírují.

14. května si Huawei u evropského patentového úřadu EUIPO zažádal o registraci nové obchodní značky HongMeng a média začala mnohdy lehce ironicky spekulovat, zdali to v Šen-čenu myslí opravdu vážně. Rozuzlení marketingové hádanky jsme se dočkali o týden později, 24. května totiž EUIPO na svém webu zveřejnil další žádost Huaweie na ochrannou známku v Evropě. Od té chvíle víme, že to bude Ark OS, který zní evropským uším pochopitelně mnohem lépe.

Huawei Ark OS sám o sobě nevyřeší naprosto nic

Leckdo by si pomyslel, že je tím problém vyřešen. Huawei má dostatečný ekonomický, technologický i vědomostní kapitál k tomu, aby postavil vlastní operační systém – ať už postavený na AOSP (Android Open Source Project), anebo napsaný na zelené louce – a aby jej vybavil vlastním katalogem aplikací. Tak a je to.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud chcete v současné situaci dobít trh s mobilními telefony, musíte vyrobit chytrou tatranku, která má uvnitř jednu z těchto klíčových služeb.

Ne, ani náhodou! Ark OS sám o sobě nevyřeší naprosto nic. Co nakonec dělá každý chytrý telefon chytrým telefonem? Je to špičková kamera a skvělý design, anebo aplikace? Své o tom ví třeba Microsoft a jeho epizoda s telefony Lumia, jejichž nejvyšší modely měly ve své době skvělé parametry a mobilní Windows nabízely ve srovnání s Androidem na stejném hardwaru mnohem plynulejší běh, jenže k čemu to bylo dobré, když zákazníci nenacházeli ve Windows Storu své oblíbené aplikace?

A když už je tam našli, jejich autoři často neměli motivaci k dalším aktualizacím a vylepšování. Stejným neduhem ostatně trpí i velký Windows Store pro desktopové Desítky, ve kterém dodnes straší polofunkční appky s datem výroby před dlouhými lety. Třeba ty od České televize.

Facebook: Nechceme naše aplikace na telefonech Huawei

Pokud si na neochotě producentů aplikací vylámal zuby i Microsoft, který přitom do jejich podpory průběžně naléval miliony dolarů, jak by na tom byl Ark OS? Odpověď nabízí zpráva, která na sklonku pracovního týdne prolétla tiskovými agenturami: Facebook nechce, aby Huawei dále předinstalovával jeho aplikace na své telefony.

Klepněte pro větší obrázek
Telefon bez Facebooku nebo Instagramu by už dnes byl v Evropě téměř neprodejný

Tím je řečeno vše. Tedy hlavně ochota Facebooku publikovat své aplikace i v případném katalogu Ark OS. Zatímco v Číně by to ničemu nevadilo – tamní trh používá své vlastní sociální sítě, v Evropě a obecně na Západě by byl v dnešní době telefon bez Facebooku, Instagramu nebo WhatsAppu prakticky neprodejný.

To není nadsázka, vždyť pouhá zmínka o tom, že na příštích telefonech od Huaweie nebude předinstalovaný Facebook, vedla analytiky ke snížení odhadů prodejů telefonů této značky v následujícím období.

Google: Bez spolupráce s Huaweiem hrozí USA vyšší bezpečnostní riziko

Americké firmy si ale dlouhodbější rozkol mezi USA a Huaweiem nepřejí, protože by samy přišly o klíčového obchodního partnera a odběratele jejich čipů a technologií. Podle Financial Times (via Bloomberg) tak už hledají cestu, jak washingtonské administrativě vysvětlit, že příliš striktní blokáda nakonec uškodí naprosto všem.

V D.C. za zavřenými dveřmi lobbuje i Google, který přitom podle FT zvolil na první pohled bizarní argumentaci: Pokud nebudeme spolupracovat s čínským Huaweiem, může to znamenat vyšší bezpečnostní riziko pro USA. Cože? Nemá Huawei zavřená vrátka do Spojených států právě z tohoto důvodu?

Klepněte pro větší obrázek
Díky Androidu máme elementární bezpečnostní kontrolu, tvrdí Google

Má, jenže při současné situaci má zase (americký) Google elementární dohled nad miliony telefonů Huawei – alespoň ten bezpečnostní. Pro mobil, na kterém běží Android a služby Google Play, může Google dodávat bezpečnostní aktualizace, skrze funkci Play Protect může lépe dohlížet nad případným malwarem a tak dále a tak podobně.

Pokud by o tuto možnost Google přišel a pokud by Ark OS nakonec slavil mimo USA úspěch a dobyl třeba i Evropu, budou se na scéně pohybovat miliony (optikou Googlu) potenciálně nebezpečných a pro Ameriku nedůvěryhodných telefonů, takže situace bude nakonec ještě horší než před blokádou.

Šance pro RISC-V

I když by se ale naplnil nejčernější scénář a západní firmy by Huawei opravdu odepsaly, spíše než Android a služby Googlu by muselo vedení v Šen-čenu vyřešit mnohem ožehavější problém – zkazky o tom, že s firmou nadále nehodlá spolupracovat ani ARM Holdings.

Kdyby k tomu došlo, je to mnohem větší rána, ARM totiž vyvíjí stejnojmennou procesorovou architekturu, kterou si ostatní teprve licencují a po svém implementují ve svých čipsetech. V případě Huaweie se tak děje v jeho dceřiných fabrikách HiSilicon.

Za ARM přitom v tuto chvíli neexistuje spolehlivá náhrada. Nabízí se leda architektura x86, jenže za ní stojí (opět) americké firmy Intel a AMD, anebo nadějná a licenčně svobodná procesorová architektura RISC-V.

Mnozí do ní vkládají velké naděje a doufají, že jednoho dne způsobí svobodný RISC-V to samé, co se v 90. letech podařilo linuxovému jádru a GNU na poli serverových operačních systémů, zatím je ale ještě příliš brzy a na scéně není jediný kompletní mobilní čipset, který by dokázal konkurovat zavedeným a trhem ověřeným armovým výrobcům. Na stranu druhou, americkočínská krize by jeho vývoj mohla nakonec urychlit. Třeba zrovna ve fabrikách HiSiliconu.  

Diskuze (72) Další článek: Crashtest! Keramická záda Samsungu Galaxy S10+ vydrží neskutečné věci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,