5G | Mobility

Pomalu se blíží 5G a vědci už sní o 6G. Mobilní vysílače by mohly mít pohádkové přenosové rychlosti

Zatímco některé země pomalu začínají testovat novou generaci mobilních sítí 5G, vědci se už zabývají otázkou, co by mohlo přinést 6G. Je to i případ meziuniverzitního týmu ComSenTer, který spadá pod křídla Semiconductor Research Corporation – výzkumnou společnost založenou největšími hráči na trhu.

6G se teprve rýsuje, nicméně jeho přínosem by mohlo být nasazení nových a opravdu velmi vysokých frekvencí. Zatímco v případě 5G se počítá s jednotkami GHz, ComSenTer koketuje jen s těžko představitelnými frekvencemi jako 140 GHz, 220 GHz nebo třeba 340 GHz.

To už se pomalu blížíme do terahertzového spektra, se kterým experimentuje hromada společností včetně Googlu. Takto vysoké frekvence by totiž mohly nabídnout ohromné přenosové rychlosti. BTS s podporou 6G by mohla nabídnout celkovou konektivitu až 10 Tb/s.

Na stranu druhou, zatím se jedná pouze o úvahy a praktická technologie neexistuje. Vysoké frekvence se totiž potýkají s hromadou překážek v čele s velmi slabou prostupností materiálem. Nejen zdí, ale i prostou mlhou.

Vo všechno potřebujete vědět o 5G:

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (8) Další článek: Šéf evropského raketového průmyslu se děsí SpaceX: To mám své týmy poslat domů?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,