Populární doplněk stravy byl ve Spojených státech oficiálně prohlášen za opioid

Výtažek z tzv. kratomu (strom Mitragyna speciosa) údajně dokáže skvěle ulevovat od bolesti, dodávat téměř nadlidskou sílu a jako bonus vzbuzovat euforické stavy. Má to jen jediný háček – v současnosti je spojován s 44 úmrtími.

Americká Food and Drug Administration se tuto látku nyní rozhodla zařadit na seznam opioidů. „Jak jasně ukázala vědecká data a zprávy o nežádoucích účincích, sloučeniny v kratomu působí tak, že nejde jen o rostlinu – jde o opioid,“ uvedl komisař FDA Scott Gottlieb.

Když se odborníci z FDA detailně podívali na 25 nejvíce zastoupených sloučenin v kratomu, zjistili, že všechny sdílejí nápadnou strukturní podobnost s deriváty morfinu a dalšími opiody. Analýza jejich chemické struktury, uskutečněná pomocí počítačového modelu, navíc ukázala, že 2 z 5 nejvíce zastoupených sloučenin se v těle vážou na opiodní receptory.

FDA rovněž zveřejnila případové zprávy týkající se výše zmíněných 44 úmrtí. Zde je ovšem situace mnohem složitější, neboť dotyční lidé obvykle brali více drog včetně jiných opiátů. To znamená, že kratom nelze označit za příčinu jejich skonu.

Řada jedinců v jeho konzumaci ovšem spatřuje způsob, jak se „odříznout“ od morfinu či heroinu (už jen proto, že kratom bývá jako náhražka zmíněných léků běžně inzerován), což může mít neblahé důsledky

„Pacienti závislí na opiátech berou kratom bez seriózních instrukcí pro užívání a co je ještě důležitější, bez konzultace s licencovaným poskytovatelem zdravotní péče o nebezpečích tohoto produktu, možných vedlejších účincích nebo interakcích s jinými léky,“ upozornil Gottlieb již dříve.

Diskuze (29) Další článek: Od webového pravěku po současnost: jak se známé weby proměnily za 20 let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,