Postkomunistická Evropa se dočkala prvního datacentra Google Cloud. Internet bude rychlejší

Google v naší části Evropy konečně otevírá první datové centrum v rámci svého ekosystému Cloud.  Nový region doplní také tři na sobě nezávislé zóny dostupnosti. Nový hub ve Varšavě nabídne přístup k většině základních služeb Cloudu počínaje Compute Engine, App Engine a Kubernetes Engine a konče třeba databázovými systémy Cloud Bigtable a BigQuery.

Zákazníci z Česka, Polska, Slovenska a dalších zemí v oblasti, kteří své služby spustí v tomto novém regionu, by měli těžit především z nižší latence a také dostupnější podpory. Tu nedávno posílilo také Googlem posvěcené pražské expertní centrum.

Klepněte pro větší obrázek
Ve Varšavě otevírá první datové centrum Googlu pro region CEE

Ekosystém Google Cloud je dnes rozdělený do 25 regionů propojených rychlou páteří, 76 zón a 144 edge lokací, které formou cache serverů apod. zrychlují přístup ke službám na poslední regionální/národní míli.  Jeden z těchto vyrovnávacích edge přístavů je i v Praze.

Klepněte pro větší obrázek
Webová konzole správy zákaznických služeb Google Cloud

Z velkých českých projektů s mezinárodním přesahem vyžívá cloudového hostingu a technologií od Googlu třeba vyhledávač letenek Kiwi nebo celosvětová mapa s počasím Windy.

Diskuze (20) Další článek: Co vy na to? Uspěje Microsoft se systémem Windows 10X?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,