Web | Mapy.cz | Mapy

Potřebujete mapu na webovky? Mapy.cz rozšiřují možnosti vkládání svých map na jiné weby

Seznam tento týden oznámil další vylepšení své mapové služby Mapy.cz. Novinka se týká možností vkládání map do webových stránek pomocí vloženého rámečku (IFrame). Provozovatelé webů tak budou moci vkládat nejen tradiční mapu, ale třeba i naplánovanou trasu či zvolené body.

Na stránce Vychytávky, které nově umíme, je novinka prezentována slovy: „Mapy.cz rozšiřují funkcionalitu IFrame pro sdílení mapy na webových stránkách. Nově umí zobrazovat skupinu bodů, naplánovanou trasu, ruční měření, vlastní body, obsah složky v Moje mapy, nebo pohled ze služby Panorama.“

Širší možnosti vkládání

Možnost vložit do svých stránek mapy od Seznamu má prakticky každý, nicméně nejčastěji ji využívají podnikatelé a firmy k zobrazení polohy sídla, provozovny nebo pobočky. Vkládání probíhá přes element IFRAME, který do stránky vloží rámeček s obsahem z Mapy.cz.

Příklady využití rozšířených možností vkládání představuje produktový manažer Jan Kunz: „Fakticky jde o zjednodušené mapové okno, které mohou správci webů velmi snadno umístit na stránky svých klientů. Například e-shopy nyní mohou na své webovky doplnit přehlednou mapku zobrazující výdejní místa. Stejně tak nadšený organizátor amatérského běžeckého závodu může pro účastníky na svých stránkách nasdílet mapu s trasou závodu.“

Ve vloženém rámečku je nyní možné zobrazit veškerý obsah, který uživatelé mapového portálu až doposud mohli sdílet pouze formou odkazu. Lze tak například publikovat skupinu bodů zájmu (POI), obsah vybrané složky v Moje mapy, naplánovanou trasu, ruční měření, vlastní body, pohled ze služby Panorama a podobně.

Jak vložit Mapy.cz do webovek?

Pokud chcete do webových stránek vložit mapu, musíte nejprve získat kód vloženého rámečku. To provedete tak, že otevřete Mapy.cz, přes tlačítko Změnit mapu zvolíte požadované podklady a poté vyhledáte adresu, naplánujete trasu či načtete body.

Pak stačí klepnout na tlačítko Sdílet, které je k dispozici v pravém postranním panelu. V následujícím dialogu přepnete na záložku Vložit mapu do vlastních stránek a zvolíte požadovanou Velikost. V okně s náhledem uvidíte, jak bude výsledná mapa vypadat. Pak stačí jen zkopírovat kód IFrame a vložit ho na příslušné místo svého webu.

Pro zajímavost jsme se podívali, jaké možnosti vkládání map do vlastních stránek nabízejí konkurenční Mapy Google. Stejně, jako Mapy.cz, používají vložený rámeček IFrame, avšak nabízejí jen možnost zobrazení konkrétního místa. Sdílet trasu či několik bodů v Mapách Google touto cestou bohužel nelze.

Diskuze (7) Další článek: Rusko začalo blokovat šifrovaný ProtonMail. Vysvětluje to bombovými výhrůžkami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,