Pozor, analytici z Amazonu občas poslouchají, co říkáme jeho hlasové asistence Alexa

Amazon webu Bloomberg potvrdil, že tisíce jeho zaměstnanců po celém světě každý den zkoumají vybrané hlasové záznamy lidí, které Alexa nasbírala.

Zaměstnanci mají přístup k záznamům z hlasové asistentky Alexy a řeší především ty části, kdy Alexa nerozuměla nebo odpověděla špatně či udělala chybnou akci.

Průměrně takto jeden zaměstnanec zkontroluje každý den asi tisíc vzorků. Tímto způsobem vše správně upravují v databázi a dělají schopnosti Alexy o něco lepší. Pokud jste k tomu při registraci produktu dali svolení, nelze proti tomu nic namítat.

Problém se ale týká hlavně toho, že se zaměstnanci Amazonu občas dostanou i k záznamu, kde lze slyšet například sexuální napadení či jiné potenciálně trestné činy.

Jak prozradili zaměstnanci Amazonu, dle příkazů s těmito skutečnostmi nemají zatím dále nic dělat. Amazon ale data ukládá a již v minulosti se objevil příklad, že záznam z Alexy mohl posloužil jako důkaz v případě vraždy.

Amazon se oficiálně nevyjádřil k tomu, jak k takovým případům přistupuje, ale určitě se nabízí otázka, jak tomu bude v budoucnu.

Co umějí hlasoví asistenti od Googlu i Amazonu:

Diskuze (11) Další článek: Google vysílal diskuzi o nenávisti. Během okamžiku ji zamořil hate speech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,