Pozor, špatný spánek může být příznakem nástupu Alzheimerovy choroby

Trhaný spánek a následná potřeba spát i během dne může být považována za časný příznak Alzheimerovy choroby. Plyne to z výsledků studie, kterou nedávno publikoval časopis JAMA Neurology.

Její autoři zaznamenali, že v mozcích dospělých s narušenými cirkadiánními rytmy se začínají vytvářet amyloidní plaky – tedy oblasti s velkou koncentrací akumulovaného amyloidu beta.

V rámci dotyčné studie bylo sledováno a vyšetřeno 189 zdravých osob s průměrný věkem 66 let. Spánkové cykly většiny z nich byly normální – u 139 jedinců k hromadění amyloidu nedocházelo. Nicméně všech zbývajících 50 účastníků, u nichž byl zvýšený výskyt těchto proteinů spojených s Alzheimerovou chorobou zaznamenán, mělo své „spánkové hodiny“ poškozené.

„Nešlo o to, že lidé v této studii trpěli spánkovou deprivací. Ale jejich spánek měl tendenci být roztříštěný,“ uvedl vedoucí výzkumník Erik Musiek.

To samozřejmě neznamená, že jedna noc špatného spánku vyvolá Alzheimerovu chorobu. Je ale jasné, že pocit únavy, který po takových neklidných nocích následuje, není tím hlavním, co by nás mělo znepokojovat. Výše uvedené zjištění (které je navíc v souladu ze závěry dalších podobných výzkumů) tak řadu z nás může motivovat k tomu, abychom začali pracovat na odstranění svých špatných spánkových návyků.

Otázkou je, zda problémy se spánkem způsobují vznik amyloidu, nebo zda jsou naopak zapříčiněny právě tím, že v mozcích dotyčných lidí již dochází ke změnám. Podle odborníků však s největší pravděpodobností platí oboje, protože jakmile se proteiny jednou začnou kupit, kvalita spánku se zhorší ještě víc – v důsledku čehož vzniká jakýsi začarovaný kruh.

Zdroj: Business Insider

Diskuze (6) Další článek: Microsoftu klesly příjmy z Windows. O to víc ale vydělává na Office 365 a sociální síti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,