Právo na zapomnění Google: Česká republika - 2366 žádostí, 986 uděleno

V Evropě už od konce května 2014 platí Právo na zapomnění, kdy můžete požádat Google, aby vás vyřadil z výsledků hledání. Doposud Google zveřejňoval pouze celkové statistiky spolu s uvedením několika mediálně zajímavých případů.

The Guardian si ale všiml, že ve zdrojovém kódu stránky se statistikami jsou přímo uvedené i další hodnoty nabízející podrobnější pohled. Google do novějších zpráv už tato data nedává, můžete se k nim ale dostat přes web.archive.org

867269155
Ještě letos v březnu měl Google ve zdrojovém kódu podrobné statistiky

Vytažená data pak The Guardian nabídl v samostatné stránce. Vyplývá z nich zejména výrazný podíl žádostí od soukromých osob na ochranu osobních údajů (96%). V České republice je to pak podobné, 2209 soukromých žádostí tvoří 97% ze všech podaných.

Google ve zdrojových datech obsahuje jinou celkovou sumu, než když sečteme jednotlivé položky z vizualizace. Rozdíl sto žádostí se ale na podílech neprojevuje.

Ze statistik vybočuje Itálie nejvyšším podílem žádostí (12%) v kategorii vážné kriminality (že by kvůli mafii?) a Rumunsko v kategorii politiky (7%). I v těchto zemích je ale naprostá většina žádostí v kategorii ochrany soukromých osob.

772827733
Úspěšnost žádostí o vyřazení z vyhledávání Google k 23. březnu 2015

Z hlediska schválených žádostí jsme na tom v ČR v rámci evropského průměru. Schváleno bylo 44%, zamítnuto 42% a zbytek je v procesu.

Google pro The Guardian uvedl, že data tam měl pro případnou vizualizaci, ale nepřišel na nějakou dobrou formu a tak to zamítnul a data ze zdrojáků vyřadil. Nyní se tak o vizualizaci postarali novináři.

Zdroj: The Guardian

Diskuze (6) Další článek: Dnes končí Windows Server 2003. Microsoft už nebude vydávat aktualizace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,