Češi během pandemie začali ještě větší měrou nakupovat na e-shopech a stejně tak rostl zájem o platby kartami ve stravovacích zařízeních. Podle dat SaltPay a Storyous použili zákaznici tuzemských restaurací kartu, mobil nebo třeba hodinky ve 41 % případů. O pětinu více než před dvěma lety.



Vývoj plateb kartou v českých restauracích a v jednotlivých regionech Česka
V Praze se dnes už platí kartou častěji než hotovostí (51 %). Na druhém místě je mírně nadprůměrný jih Moravy. Nejhůře se pak elektronickým platbám v restauracích daří na Vysočině, kde je loni použila jen čtvrtina zákazníků.
Platební karty momentálně přijímá zhruba polovina restaurací, kaváren či barů. Celý proces výrazně urychlila také pandemie koronaviru. Do konce roku 2025 lze očekávat, že kartou bude platit zhruba 75 procent hostů podniků.
Jakub Mates, SaltPay
Zákazníci si na platbu kartou už zvykli a podle průzkumů v takovém případě utrácejí více než v hotovosti. Tím by mohl odpadnout i strach některých provozovatelů, kteří se kartám kvůli zvýšeným nákladům doposud bránili.
Z našich dat vyplývá, že lidé, kteří platí v restauracích kartou, utratí víc než ti, co platí hotově. V loňském roce to bylo o 55 korun víc. Průměrná útrata na účtenku v případě karet činila 258 korun, v hotovosti návštěvníci zaplatili v průměru 203 korun.
Igor Třeslín, CEO Storyous