Před patnácti lety si Apple koupil NeXT a Steva Jobse

Je to skoro přesně patnáct let, co Apple pohltil malou firmu jménem NeXT Software. Stalo se tak 20. prosince roku 1996 a tehdejší šéf Applu Gil Amelio si tímto krokem podepsal ortel manažerské smrti. Za dalších sedm měsíců byl totiž odvolán správní radou a na jeho místo usedl šéf NeXT Software Steve Jobs. V čele vydržel až do svého nuceného odchodu ze zdravotních důvodů.

Proč Apple koupil NeXT? Protože se mu v polovině devadesátých let nevedlo a nedokázal držet krok s obrovským nástupem Windows 95 a otevřené platformy PC. NeXT Software vyvíjel operační systém NeXTSTEP, jehož některé prvky a technologie měly zachránit skomírající Mac OS. To se nakonec podařilo, skutečnou renesanci ale Apple zažil až v novém tisíciletí s příchodem kapesních přehráváčů iPod a odtud pak už byl jen malý krůček k iPhonům.

nextstep.png
Pracovní desktop systému NeXTSTEP (Zdroj: Wikipedia.org)

A Steve Jobs? NeXT Software založil v roce 1985 krátce poté, co kvůli rozporům opustil Apple, který před lety sám založil. NeXT měl vyvinout nový systém a počítače macintoshového stylu, nakonec to ale byla především skvělá vstupenka zpět do čela Applu. Jablečné impérium totiž o jedenáct let později za NeXT zaplatilo 429 milionů dolarů. Jobs v rámci dohody získal 1,5 milionu akcií Applu a stal se definitivně šéfem.

Více informací na anglické Wikipedii:

Diskuze (8) Další článek: FreePDF Creator: Vytvořte PDF téměř z čehokoli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,