Proč Nokia za 16 miliard eur kupuje Alcatel-Lucent

Spojením Nokie a Alcatel-Lucent vznikne kolos se sto tisíci zaměstnanci. Může se hodně doplnit, ale také narazit na společné věci. A také historii.

Minulý týden oznámený obchod dosahující téměř 16 miliard eur ne všechny naplnil pozitivní náladou. Dvě v minulosti velice problémové evropské společnosti se spojují do jedné a čeká je hodně práce v integraci kolosu, který bude mít přes sto tisíc zaměstnanců. Finská Nokia se stala vlastníkem francouzského Alcatel-Lucentu, a jak poznamenávají někteří cynici z prostředí telekomunikačního byznysu, zkuste si při převzetí šéfovat Francouzům.

To je samozřejmě nadsázka a stereotyp, oba podniky ale ještě čekají těžké chvíle. V prvé řadě lze pochybovat o tom, zda nová Nokia skutečně dokáže zkombinovat tržní podíly a finanční výsledky dvou v mnohém se překrývajících firem.

Tržní podíl Nokie na telekomunikačním trhu je aktuálně kolem 17 procent, Alcatel-Lucent má 10. Součet by Nokii vystřelil těsně za první Ericsson (30 procent) a pohodlně nad druhý a dravý Huawei (20 procent). Nic z toho ovšem není dané a bude záležet na mnoha faktorech. Mimo jiné i na tom, jak se budou prosazovat další čínští hráči. Třeba ZTE už se s podílem 11 procent v bezdrátu dostalo nad Alcatel.

Ozvěny minulosti

Vedení nové Nokie problém s duplikací mnohých produktů registruje a do roku 2019 chce redukcí těchto věcí ročně ušetřit až 900 milionů eur v provozních nákladech. Podobně má dojít k dalším tradičním akvizičním škrtům – budou se sjednocovat budovy, IT oddělení a tak dále.

Klepněte pro větší obrázek
Finské sídlo Nokie bude nyní také sídlem Alcatel-Lucent. Části výzkumu zůstanou ve Francii.

Obavy lidí z trhu nicméně mluví o tom, zda právě tyto dvě firmy takové spojení a provozní změny zvládnou. Nokia nemá příliš dobré zkušenosti se společným podnikem Nokia Siemens Networks, jehož část od německého Siemensu odkoupila poté, co Microsoftu prodala divizi mobilních telefonů. Následovalo propouštění 8500 lidí. Ředitel Nokie Rajeev Suri tvrdí, že se společnost poučila.

Jak už v minulosti informoval deník The Wall Street Journal, Nokia původně měla zájem o koupi pouze jedné části Alcatelu, konkrétně o tu bezdrátovou. Výkonný ředitel Alcatelu Michel Combes ale preferoval kompletní prodej. Dnes firmy svorně tvrdí, že se jejich portfolio ideálně doplňuje.

„Tohle je správná kombinace ve správném čase. Je to nebývalá příležitost stvořit evropského šampiona s reálným dopadem na celé planetě,“ uvedl Combes.

Combes stál za velkou částí restrukturalizace Alcatelu, která odstartovala před dvěma lety, kdy firma téměř čelila bankrotu. Dnes má pozitivní cash flow, projekt „Shift“ ale stále ještě není hotový.

Mnoho věcí mimo bezdrát

Pokud se spojení skutečně povede, Nokia skutečně může těžit z mnohých věcí a postavení Francouzů. Alcatel-Lucent má výrazně lepší postavení ve Spojených státech, kde jeho technologie používají věrní zákazníci jako Verizon a AT&T. Nokii se zase podařilo podobně uspět v Číně a Asii obecně.

Klepněte pro větší obrázek
Společný podnik Nokia Siemens Networks v některých případech zanechává mazlavou příchuť.

Nový obr se bezpodmínečně musí dostat dalece za pouhé bezdrátové technologie. Ericsson na svých krocích ukazuje, že mobilní sítě nejsou a v budoucnu rozhodně nebudou pouze o samotných vysílačích, ale o službách a technologiích kolem. Nokia musí posilovat sekci pevného broadbandu, protože ten hraje zásadní roli. Alcatel je tam o něco silnější.

Alcatel do Finska přináší rovněž zárodky cloudových technologií a rozvinutější byznys se síťovými routery. Nokia se musí více soustředit na software, přes který se budou sítě čím dál více řešit (softwarově definované sítě, SDN a podobně).

Definice 5G

Nokia si bude chtít urvat ještě zbylé části nepokrytého LTE byznysu, do budoucna ale musí hledět zejména na definici standardu 5G a také na veškeré detaily okolo. Do hry budou promlouvat oblasti jako internet věcí, cloud či přenosy videa.

 

Nokia se prý ze situací kolem NSN poučila a Alcatel pasti bankrotu také utekl.

 

Evropský podnik by ve vývoji mohl mít slušnou pozici. Nově zaměstná asi 40 tisíc lidí ve výzkumu a vývoji. Zatímco sídlo firmy bude ve Finsku, francouzská vláda si vymohla, že mnoho míst z této oblasti zůstane právě ve Francii, mimo jiné i výzkum 5G. Počítá se tak například s legendární laboratoří Bell Labs. Nokia také do Francie pošle sto milionů eur na startupový fond.

Některé části Nokia nechce. Ponorky, které pokládají mezikontinentální internetové kabely na dnech oceánů, zřejmě zamíří na burzu. Termín IPO ještě není stanovený.

Nokia a Alcatel-Lucent v loňském roce společně dosáhly na tržby 26 miliard eur a zisku 7,4 miliardy.

Diskuze (2) Další článek: Bloomberg: Google v roce 2013 málem získal automobilku Tesla Motors

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,