Prodeje grafických karet výrazně rostly, táhne hraní a těžba kryptoměn

Analytická společnost JPR (Jon Pedie research) zveřejnila aktuální čísla prodejů grafických karet za třetí čtvrtletí tohoto roku a radost je rozhodně jak u AMD, tak především u Nvidie.

Jak lze vidět na grafu, rozdělení trhu se za poslední čtvrtletí změnilo a Nvidia zase trochu ubrala AMD, které má aktuálně podíl 27,2 %, přičemž Nvidia už drží vysokých 72,8 %.

Klepněte pro větší obrázek

Obě firmy se ale přesto mohou těšit z růstu prodejů samostatných grafických karet, kterých se oproti druhému čtvrtletí prodalo o 29,1 % více a oproti průměru z předchozích let pro třetí čtvrtletí to tak znamená dvakrát více. Zajímavostí je, že prodeje rostou rychleji než prodeje desktopových počítačů, kterých se mezičtvrtletně prodalo o 21,2 % více.

Jednou z příčin je využití grafických karet pro těžení kryptoměn, kdy si těžaři kupují v rámci jednoho počítače obvykle větší množství grafických karet. Pomocí grafických karet se poté těží optimální kryptoměny, například Ethereum. Dalším důvodem je pochopitelně návrat hraní na počítači, které zažívá znovu velký boom, obzvláště pak v oblasti multiplayeru.

Nvidia se nedávno pochlubila tím, že si postavila vlastní superpočítač, jehož výpočetní výkon je tvořen převážně nejnovějšími grafickými výpočetními kartami:

Diskuze (3) Další článek: Red Hat už deset let spolupracuje s Masarykovou univerzitou. Pomáhá vytvářet špičkové české ajťáky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,