Prodeje počítačů a notebooků stagnují sedmé čtvrtletí po sobě

Analytická společnost Gartner zveřejnila nová data z oblasti prodeje počítačů a notebooků za druhé čtvrtletí a rozhodně nejde o pozitivní zprávy.

Jak si můžete prohlédnout v tabulce, při porovnání druhého čtvrtletí s minulým rokem, dokonce prodeje zaznamenaly miniaturní pokles o 0,1 %, což lze samozřejmě považovat i za možnou nepřesnost v rámci měření, každopádně jde minimálně o stagnaci.

Podobné prodeje však zaznamenává počítačový a notebookový trh již sedmé čtvrtletí za sebou, což je celkem jasný signál, jak se chovají zákazníci a jaké výrobky preferují. V oblasti tabletů je totiž poměrně výrazný růst a tak lze jasně vidět, že lidé kupují spíše jiné formy počítačů, ať už jde o chytré mobilní telefony, tablety a podobně.

 2012-07-12 v 19.57.22.png
Celosvětové prodeje počítačů a notebooků za druhé čtvrtletí a porovnání s minulým rokem (Zdroj: Gartner)

Při celosvětovém srovnání výrobců si meziročně nejlépe polepšil Asus, který dosáhl zvýšení prodejů o vysokých 38,6 %. Lenovo se chlubí také nárůstem o 14,9 % a takřka dohnal dosavadního krále v podobě HP, které prodalo o 12,1 % počítačů a notebooků méně, než za stejné čtvrtletí minulý rok. Lenovo se tak jistě s dalším čtvrtletím stane jedničkou v prodeji počítačů a notebooků.

 2012-07-12 v 19.57.40.png
Prodeje počítačů a notebooků ve Spojených státech za druhé čtvrtletí a porovnání za stejné období v roce 2011 (Zdroj: Gartner)

Pokud se zaměříme na data pouze z USA, zde všichni výrobci ztráceli a prodali až o 20 % méně, než za stejné období minulý rok. Jediný, kdo v tomto segmentu dokázal stoupat, byl Apple, byť pouze o 4,3 %.

 

Diskuze (22) Další článek: Intel chystá výrazné snížení cen svých SSD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,