Prodeje počítačů mírně vzrostly. Nejvíce z toho těží Acer

Analytická společnost Gartner zveřejnila odhadované statistiky prodejů počítačů a notebooků za druhé čtvrtletí tohoto roku, takže máme zase k dispozici aktuální pohled na to, jak se tomuto trhu daří.

Oproti minulému roku jde ve stejném období o mírný růst o 2,8 %, avšak v detailech se objevují celkem zásadní překvapení, které se týkají jednotlivých výrobců počítačů, notebooků nebo i hybridů.

Prodeje většiny velkých hráčů totiž významně rostly, ale kde byl obrovský propad prodejů, jsou výrobci, kteří jsou uvedení jako „Others“ a nepatří do první šestky. První místo si z pohledu tržního podílu 24,7 % stále drží Lenovo, kterému prodeje meziročně vzrostly o 4,2 %. Skvěle je na tom ale HP, který si na druhém místě drží podíl 21,9 % s velmi agresivním růstem o 17,1 %. Pokud se HP podaří udržet tempo, má se Lenovo rozhodně čeho bát.

Klepněte pro větší obrázek

Dell s podílem 16,9 % je na tom více méně beze změny (propad o 0,3 %), Apple zvýšil prodeje o 5,1 % s výsledným tržním podílem 6,6 % a nejvíce rostl Acer spolu s Asusem (o 23,9 % a 21,4 %), ale ti mají malé tržní podíly pouze 5,1 % a 4,7 %, takže se jim roste relativně snadno.

Za druhé čtvrtletí se prodalo celkem 63 milionů počítačů a notebooků. Podle Gartneru může za větší zájem následek koronaviru a nutnost pracovat a studovat z domova.

Diskuze (6) Další článek: Dell XPS Desktop aneb jak do 19 litrů nacpat co nejlepší herní mašinu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,