Prodeje počítačů stále klesají, Apple ale roste a je už čtvrtým největším výrobcem

Prodeje počítačů, mezi které se obecně řadí i notebooky či různé hybridy, které mají plnohodnotný desktopový operační systém, měly špičku v roce 2011, kdy se jich prodalo 365 milionů kusů. Od té doby ale prodeje stále klesají a na vině je pochopitelně rozmach mobilních zařízení.

Dle nových statistik Gartneru se za minulý rok prodalo celkem 263 milionů počítačů, zatímco v roce 2016 to bylo 270 milionů kusů. Prodeje se tak dostávají do stavu v roce 2007, kde byly ještě před uvedením revolučního iPhonu.

Klepněte pro větší obrázek

Za poslední čtvrtletí prodalo nejvíce počítačů HP (16 milionů kusů), které zároveň ze všech výrobců i nejvíce meziročně rostlo o 6,6 %. Na druhém místě je Lenovo, na třetím Dell a na čtvrtém už Apple, který prodal 5,5 milionů kusů počítačů (Macy, MacBooky) a oproti stejnému čtvrtletí v minulém roce tak rostl o 1,4 %.

Klepněte pro větší obrázek

Největší propady v prodejích zaznamenal Asus (-11,3 %), Acer a také ostatní menší výrobci z celého světa. Z toho vychází i celoroční výsledky prodejů, kde je pořadí stejné. Zajímavostí ale je, že v rámci celého roku 2017 prodeje druhého Lenova klesly o 2,2 %, ale třetí Dell má z pohledu prodejů ještě stále co dohánět.

Diskuze (16) Další článek: Tesle vyroste další konkurence, Ford chystá masivní investice do aut na elektřinu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,