Prohlížeč Web pro Raspberry Pi umí HTML5 i grafickou akceleraci

Miniaturní počítač Raspberry Pi sklízí úspěch, prodalo se ho již více než 2 miliony kusů. Počítač ve výchozím stavu pohání operační systém Raspbian (derivát Debianu), ve kterém doposud chyběl moderní webový prohlížeč s podporou současných technologií. To se má změnit, prohlížeč s názvem Web je už v betaverzi. Je postaven na jádře Webkit a má nabídnout rovnocenné funkce k běžně užívaným prohlížečům. Prohlížeč Web vyvíjí Raspberry ve spolupráci se společností Collabora.

webrasp.jpg
Prohlížeč Web pro Raspberry Pi nabídne všechny funkce a technologie současných prohlížečů (zdroj Engadget)

Web má nabídnout plnohodnotný prohlížeč s podporou HTML5, akceleraci a rendering grafiky přizpůsobené pro ARMv6, záložky a další funkce, které dnešní webové prohlížeče nabízí. Dle Crazyengineers bude prohlížeč implementován v nových verzích počítače, avšak uživatelé si mohou jeho betaverzi stáhnout již nyní pomocí několika příkazů v Raspbianu pomocí balíčku:

deb http://raspberrypi.collabora.com wheezy web

sudo apt-get update; sudo apt-get upgrade

sudo apt-get install epiphany-browser cgroup-bin libraspberrypi0 libwayland-client0 libwayland-cursor0

Tím nainstalujeme betaverzi prohlížeče do současné verze Raspberry. Nový prohlížeč má tak umožnit možnost vývoje moderních webových aplikací pro tento počítač a rozšířit tak jeho použití. Bude tak možno spouštět HTML5 aplikace s grafickou akcelerací a renderingem optimalizovaným pro ARM.

 

Diskuze (15) Další článek: Apple prý bude v roce 2015 vyrábět až 70 % mobilních čipů u TSMC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,