Proti Googlu a Office. Češi převádí LibreOffice do cloudu

Česká společnost IceWarp se podílí na převodu open source balíku LibreOffice do cloudu. I díky tomu chce vybudovat vlastní alternativu k Office 365 a Google Apps.

Světem nedávno prolétla zpráva, že několik partnerů začalo do cloudu převádět populární a zdarma dostupný kancelářský balík LibreOffice. V podstatě jde o to předělat alternativy k Wordu, Excelu či PowerPointu do webového rozhraní a vytvořit tak open source variantu k Office 365 a Google Apps. Do tohoto procesu výrazně promlouvá také pražská společnost IceWarp.

„Dali jsme na to peníze. Celkovou částku veřejně nechci šířit, ale jde o významnou sumu,“ říká pro Connect.cz šéf IceWarpu Adam Paclt. Jeho společnost tyto prostředky investovala do společnosti Collabora, která je hlavním hybatelem cloudového převodu LibreOffice a zároveň patří k vůbec největším vývojářům celého balíku.

Mimo to se IceWarp angažuje také ve vývoji. Pro český podnik má tato angažovanost strategický význam. IceWarp už několik let úspěšné konkuruje Microsoftu. Vyvíjí vlastní alternativu pro (nejenom) e-mailový server Exchange a ve spolupráci s partnerskou firmou eM Client dodává také plnohodnotnou náhradu za Outlook. Tu denně aktivně využívá přes milion lidí a celé řešení má po světě mezi zákazníky velice zvučná jména.

Český Google Apps či Office 365

Teď logicky přišel čas na další krok. „Chceme vybudovat takové vlastní Google Apps nebo Office 365. „E-maily, kalendáře, instant Messaging a další prvky zvládáme překlopit sami z našich technologií, ale potřebujeme ještě nástroje pro editaci dokumentů. K tomu nám poslouží právě převáděný LibreOffice,“ vysvětluje Paclt.

IceWarp tak finančně i kapacitně přispívá k převodu LibreOffice a zároveň má k této technologii okamžitý přístup. Výsledkem toho všeho by pak měl být komplexní balík běžící nejenom ve webovém prohlížeči. K němu chce česká firma přidat i další svoje funkce, na kterých pracuje. Chystá se například firemní sociální a kolaborační síť ve stylu Yammeru od Microsoftu, Podia od Citrixu či Connections od IBM. Samozřejmostí je také cloudové úložiště dat, mobilní aplikace, podrobné nastavení a aplikační rozhraní (API).

„Dokážeme se s cenou dostat na půlku toho, co nabízí Microsoft nebo Google,“ věří Paclt. IceWarp si nebude za svůj cloudový balík účtovat za jednotlivé uživatele, ale za využitá data. „Budeme prodávat inteligentní úložiště dat.“ Paclt chce produkt vypustit ještě letos, zřejmě ale nebude mít úplně všechny funkce, například onu sociální síť.

IceWarp chce na rychlejší dokončení získat investora a jednotky milionů eur. „Jsme schopní vše financovat z vlastních zdrojů, s penězi navíc si ale kupujeme rychlost. Potřebujeme více lidí na rychlejší vývoj a také je třeba dobudovat infrastrukturu,“ říká Paclt. Aktuálně pro IceWarp pracuje 50 zaměstnanců.

Na vlastním cloudu ve více zemích

IceWarp svůj balík nebude provozovat na veřejných cloudech typu Amazonu. Paclt už v minulosti začal budovat produkt nazvaný AppToCloud, který je v podstatě konkurencí pro VMware, Amazon a další. Vše tak poběží na tomto základě. Počítá se také s několika lokalitami. V současné době už je připraveno šest serverových racků ve Spojených státech, podobný počet bude v Indii a základna je samozřejmě také v Česku.

Podle Adama Paclta je ideální doba na to na podobný trh vstoupit. „Velcí hráči otevřeli a rozhýbali trh a teď přichází doba těch menších,“ věří. Dle jeho slov navíc zákazníci hledají alternativy a nechtějí se upisovat jenom těm největším obrům. Jména, která mimo záznam popisuje jako zákazníky nebo žhavé zájemce o IceWarp, působí hodně zvučně.

IceWarp bude se svojí alternativou k Microsoftu a Googlu cílit především k náročnějším zákazníkům. „Míříme na lidi, kteří nad produktem chtějí mít kontrolu. Dostanou jí, stejně jako v případě našich současných produktů.“

Poměrně zajímavě vyhlíží také první prognózy. Po spuštění by se roční tržby za cloudový IceWarp údajně mohly dostat na více než 12 milionů dolarů.

Diskuze (20) Další článek: Edward Snowden sídlí v Bílém domě. Ale jen na Google Maps

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,