Provozovatel newyorské burzy spustil obchodování s bitcoinem. Nehledě na to cena bitcoinu strmě padá

Pád hluboko pod hranici 10 tisíc dolarů na kurz kolem 8500 tisíce dolarů za virtuální minci následuje u bitcoinu poté, co společnost ICE, provozovatel newyorské akciové burzy, tento týden spustil v rámci projektu Bakkt obchody s termínovými kontrakty na cenu (futures) této nejrozšířenější kryptoměny.

Termínový kontrakt (futures)

Jde o typ obchodu, jehož cenu si obě strany dohodnou předem s tím, že k zúčtování dojde až později. V případě bitcoinu se například spekulanti mohou domluvit na prodeji (nákupu) bitcoinu za cenu 10 tisíc dolarů. Pokud bude za měsíc cena kryptoměny výrazně vyšší, vydělává na tom kupující strana, neboť si cenu digitální mince předem „zafixovala“ na deseti tisících.

Na rozdíl od jiných podobných služeb je ale tento typ transakcí vůbec poprvé vypořádáván ne v dolarech, ale rovnou v bitcoinech. Zavedení dalších možností obchodovat s futures, které samy o sobě představují na Wall Street zavedený instrument, mělo podle některých propagátorů kryptoměn znamenat příliv peněz velkých hráčů na trh digitálních měn. Realita se ale zatím ukazuje jako vzdorující očekáváním, objem denních obchodů v rámci nové služby dosahuje jen desítek bitcoinů (řádově milionů korun).

S pádem dominantního bitcoinu se svezly i ostatní virtuální měny. Ztráty etheru, litecoinu či cardana se pohybují kolem dvaceti procent.

Bitcoinem půjde platit v Decathlonu

„Očekávání spjatá s platformou Bakkt byla nerealistická. Je daleko lepší, když projekt odstartuje pomalu, nabere klienty a postupně v čase roste, než aby po nějakém mohutném nástupu následovalo dvouměsíční koma,“ popisuje pro agenturu Bloomberg investiční manažer Jeff Dorman, který se na trh digitálních měn specializuje.

Připomíná i řadu krátkodobých technických analýz ceny bitcoinu, které v těchto dnech předpovídaly mohutný pohyb kurzu virtuální měny.

Zklamání z Bakktu pak přispělo k tomu, že šlo o pohyb dolů. „Jelikož světu kryptoměn stále dominují krátkozrací spekulanti, podobné prognózy se často stávají sebenaplňujícím proroctvím,“ dodává Dorman.

Poklesu hodnoty bitcoinu nezabránilo ani oznámení, že příští rok začne přes 30 francouzských řetězců včetně Decathlonu či Sephory přijímat platby i v kryptoměnách.

Článek připravila redakce ekonomického deníku E15.cz

Diskuze (17) Další článek: Poslední test Aceru Spin 5: výměna procesorů nese zajímavé slevy notebooků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,