Průzkum: Správci IT nemají páru o tom, co dělají zaměstnanci na internetu

Sophos si nechal zpracovat průzkum, podle kterého zhruba čtvrtina IT oddělení netuší, co tvoří až 70 % datového toku v podnikové síti. V průměru pak správci neodkážou odhalit obsah necelé poloviny datové komunikace. Analýza sledovala situaci v podnicích se 100-5 000 zaměstnanců a to především v USA, západoevropských zemích, Indii nebo Japonsku.

Tato zjištění jsou jistě dobrou zprávou pro zaměstnance, nikoliv však pro zaměstnavatele – podle průzkumu se totiž více než polovina z dotazovaných firem obává snížené produktivity práce plynoucí z používání nežádoucích aplikací, ale i bezpečnostních rizik.

Klepněte pro větší obrázek
Většina dotazovaných IT oddělení vůbec netuší, co protéká podnikovou sítí

Na vině je vícero faktorů, jedním z nich je však skutečnost, že z šifrované komunikace se pomalu stává standard. No, a díky principům BYOD, kdy si mohou zaměstnanci do podnikové Wi-Fi sítě připojit třeba svůj vlastní mobil nebo laptop, není možné mít jakoukoliv kontrolu, s čím a jak šifrovaně komunikují.

„Nejste-li schopni identifikovat, co se ve vaší síti děje, nemůžete si být jistí, že je vaše organizace chráněna před hrozbami. „Slepota“ IT pracovníků trvá už příliš dlouho a napomohla rozšíření počítačové kriminality,“ uvádí Dan Schiappa, senior viceprezident a generální ředitel společnosti Sophos.

Od Živě.cz vám však žádná hrozba nehrozí, a tak nás můžete navštěvovat dnem i noci, z práce i domova.

Diskuze (23) Další článek: Ruský „Mark Zuckerberg“ vyhlásil digitální válku Putinovi a tamnímu režimu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,