Google | Android | Betaverze

První beta Androidu Q je venku. Přináší podporu ohebných displejů a další novinky

Google již tradičně uvolnil první betaverzi nové verze svého operačního systému Android. Verze Q, jak je prozatím nazývána, je již 10. generací systému a přinést by měla krom černého tématu nativní podporu skládacích telefonů a několik dalších vychytávek. Plná verze by měla vyjít na přelomu srpna a září.

Hlavní novinkou verze je podpora skládacích a ohebných telefonů. Systém s nimi bude umět pracovat, správně přepínat aplikace a zobrazovat je s ohledem na aktuální velikost displeje. Toho bude zřejmě využívat jak Galaxy Fold, tak Mate X.

d507aefb-0047-4bb8-b83c-4a4d92ee49bd
Android Q bude nativně podporovat skládací telefony.

Google konečně opraví pomalý dialog pro sdílení. Doposud se seznam aplikací generoval vždy při vyvolání, což vedlo k pomalému načítání, obzvláště na méně výkonných strojích. Nově ale mohou vývojáři systému říci dopředu, jaký obsah podporují a sdílecí dialog se tak načte okamžitě.

Zajímavou novinkou je pak možnost pro aplikace vyvolat některé systémové přepínače za pomoci vyskakovacího okna. Typicky se jedná třeba o zapnutí Wi-Fi. Doposud aplikace přesměrovala do nastavení, nově zobrazí jen překryvnou vrstvu a bude mnohem snazší se dostat zpět.

Důraz na soukromí a hrátky s foťákem

Přepracování se dočkalo nastavení oprávnění. zatímco některá budou fungovat trochu jinak a vývojáři k nim budou mít omezený přístup, jiná zase nabídnou uživateli větší volbu. Jedná se hlavně o oprávnění k poloze zařízení. K současné volbě povolit a zakázat se přidá i povolit, když se aplikace používá. Díky tomu mohou mít například mapy přístup k vaší poloze když je máte otevřené a jakmile je zavřete, již se nedozví, kde jste.

Jednotlivá nastavení byla navíc rozprostřena do více položek přímo v hlavním nastavení a jsou tak více viditelné.

Do systému přibyla i podpora Dynamic Depth. To využijí hlavně majitelé dvou a více čočkových fotoaparátů, které zaznamenávají i hloubku scény, což se následně využívá pro rozmazání pozadí. Systém s těmito informacemi dokáže nově nativně pracovat a předávat aplikacím.

Společně s tím je tu i podpora kodeku AV1, enkódování Opus a HDR10+ na zařízeních s hardwarovou podporou. Pro vývojáře je novinek více, všechny Google uvádí na svých stránkách.

Hlavní novinky pro uživatele teprve čekají na oznámení, mezi nimi přitom nemá chybět černý režim, různé designové změny a nativní nahrávání dění na obrazovce. To by mohlo přijít na konferenci Google I/O, která se již tradičně koná v květnu.

Betaverzi Androidu si můžete nainstalovat skrze OTA aktualizaci po přihlášení na webu Googlu, prozatím jsou ale podporovány pouze telefony pixel. A i když jsme v redakci prozatím nenarazili na žádné chyby bránící používání, nedoporučujeme jej instalovat na vaše hlavní zařízení.

Diskuze (5) Další článek: Na velkém výpadku Facebooku nejvíce vydělal Telegram. Získal miliony duší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,