Putin nechce zákaz těžby bitcoinu v Rusku. Je ale pro regulaci a daně spojené s těžením kryptoměn

Za nedávným pádem ceny bitcoinu bylo mimo jiné i oficiální vyjádření ruské centrální banky, že navrhuje úplný zákaz těžby a obchodování kryptoměn. Zdá se ale, že to zase tak horké nebude – Bloombergu to neoficiálně potvrzuje i prezident Vladimir Putin.

Putin je totiž pro návrh ruské vlády, která sice nezvažuje úplný zákaz všeho spojeného s kryptoměnami, ale rozhodně chce současnou situaci přitvrdit. Cílem nového návrhu je tak hlavně regulace a danění těžby.

Klepněte pro větší obrázekPorovnání legálnosti bitcoinu v různých zemích po celém světě (Zdroj: Crypt Head)

Rusko je totiž v oblasti těžby kryptoměn třetí největší „velmocí“, protože na řadě územích je přebytek elektřiny, která je díky tomu zároveň i levná. Těžba kryptoměn tak umožňuje efektivně přebytky elektřiny zpracovat a s propracovanou regulací a daněmi by z toho mohl velmi dobře těžit i samotný ruský stát.

Klepněte pro větší obrázek
Ukázka propadu hashratu v Číně po velkých zákazech a vzestup ostatních zemí (Zdroj: Cambridge University)

Mluvčí Dmitry Peskov oficiálně neoznámil zmíněný názor Putina, ale prozradil, že Putin rozkázal, aby se v této oblasti vláda a centrální banka dohodli na společném řešení situace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tržní podíly těžby bitcoinu ze sprna 2021 (Zdroj: Statista)

Kvůli zákazům v Číně, která ještě v roce 2019 držela podíl 75,5 % v oblasti těžby bitcoinu, se Rusko v rámci těžby bitcoinu rychle dostalo na 11,2% podíl. Na prvním místě je nově USA (35,4 %), které v tomto směru vyrostlo osminásobně za pouhé dva roky. Na druhém místě je pak Kazachstán (18 %).

Diskuze (20) Další článek: Michal Traj: Tahle papírová chalupa vznikala pět let. Na fotkách ji srovnejte s předlohou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,